23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Sunt miljötänk, resursbesparingar och smart logistik

Följ med till Røyken i Oslo.Möt Bilia som valde Sveno Zero för att det är en lackeringsanläggning som i det närmaste är klimatneutral.

En mil sydväst om Oslo finner vi Røyken och Follestads företagspark där Bilia Skadecenter har sina nya lokaler med en fantastisk utsikt över Oslofjorden.

Stian Antonsen arbetar på anläggningen och är den som visar oss runt i de nya lokalerna som är uppdelad i två delar. På ena sidan finns en modern bildemonteringsavdelning som kan demontera upp till 2 000 bilar och återanvända 60 000 bildelar per år. Den andra delen är ett modernt skadecenter där fokus varit miljö, resursbesparingar och smart logistik.

Lång erfarenhet av bilreparationer
Stian har arbetat med bilreparationer i elva år varav sedan januari i år för Bilia.
När de lokalerna projekterades tillsammans med Bolest hade logistiken en hög prioritet. Det skulle vara enkelt att förflytta bilar och delar mellan de olika stationerna. Bilia valde Sveno Zero för att det är en anläggning som är i det närmaste klimatneutral.

–Det är en riktigt klimatsmart anläggning men sedan är det också andra fördelar som till exempel att ventilationen och belysningen är i absoluta toppklass. Anläggningen fungerar verkligen väldigt bra, berättar Stian.
–På skadecentrets lackavdelning arbetar sex personer och de arbetar en hel del om lott för de har alla flera olika kompetenser och det underlättar arbetet.

Precis startat upp
Den nya anläggningen togs i bruk den första juni och den officiella invigningen var den 5 september. Om ett halvår beräknas produktionen vara i gång fullt ut. Skadecentret kommer ha ett upptagningsområde runt södra Oslo och ligger på strategiskt avstånd till Drammen, Drøbak och Asker.
På anläggningens tak hittar vi 1 100 solpaneler som kommer kunna ge uppåt 500 000 Kw per år.

Sven zero
Anläggningen har två stycken Sveno Zero boxar som båda är i full drift när vi besöker anläggningen. Sveno Zero är ett koncept som Bolest tagit fram för att få en så klimatneutral anläggning som möjligt. En bieffekt av att den är så energisnål gör att den också blir väldigt kostnadseffektiv i drift.

Bakom lackboxarna finns ett stort torkrum som håller en konstant temperatur på 60° C. Torkrummet är också utrustat med ett system som visar när olika bilar eller delar har torkat.
Blandrummet är placerat mellan boxarna och som ett bevis på anläggningens energieffektivitet är att rummet inte blir varmt, vilket det ofta är fallet på andra anläggningar.

Ett gott samarbete med Bolest
På anläggningens tredje etage, med en mäktig utsikt över Oslofjorden, träffar vi Trond Helge Ivarsen som är skadechef och Odd Egil Hexeberg som regionchef gällande bilskador. De berättar om det lyckade samarbetet med Bolest.
–Att Asgeir Elvstedt från Bolest har varit med redan sedan projekteringen. Det har varit till stor hjälp för oss, berättar Odd Egil.

Lång erfarenhet av bilreparationer
–Bolest närvaro i projektet har gjort att vi fått till en optimal logistik vilket i sin tur leder till att vi sparar både tid och pengar. Vi slipper så kallat femtonspel och allt vad det innebär med både frustration och onödigt arbete.

Det har varit ett lagspel där vårt gemensamma mål varit att få till en skadeverkstad där allt ska flyta så bra som bara möjligt, fortsätter Odd Egil.
Trond Helge flikar in att anläggningens geografiska placering har visat sig vara en fördel. Inte bara vad det gäller upptagningsområdet av bilar utan också att många medarbetare uppskattar att inte behöver sitta i långa bilköer in och ut från centrala Oslo.

Se fler bilder från anläggningen här

Bolest
Kardanvägen 5
432 32 Varberg
Varbergs kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564347390

Kontaktperson

KS
Kjell Simonsson
kjell@paraiba.se

Sänd till en kollega

0.031