23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

DENSO och DENSO Fukushima:

Lanserar demoprojekt avsett att skapa en kolneutral anläggning med hjälp av vätgas. DENSO Corporation och DENSO Fukushima Corporation har meddelat att de kommer starta ett demoprojekt på DENSO Fukushima, med avsikt att producera och använda grön vätgas i anläggningen. Projektet kommer utföras i samarbete med Toyota Motor Corporation och är en del av ett initiativ vars mål det är att förverkliga en koldioxidneutral tillverkning.

Via detta projekt – som stöds av New Energy and Industrial Technology Development Organisationen (NEDO) – siktar de två företagen på att bygga en modell för lokal produktion och användning av vätgas, samt skapa en koldioxidneutral tillverkningsanläggning.

Under parollen ”En hoppfull framtid för vår planet, våra samhällen och alla människor” har DENSO-gruppen arbetat för att maximera värdeerbjudandet inom de två områdena ”Hållbarhet” och ”Sinnesfrid”. Detta arbete beskrivs utförligt i ”DENSO Group Long-term Policy 2030”. Inom området ”hållbarhet” har man gjort olika insatser kopplade till tillverkning, mobilitetsprodukter och energianvändning, med målet att uppnå koldioxidneutralitet.

För att bidra till förverkligandet av ett återvinningsorienterat och koldioxidneutralt samhälle arbetar DENSO för att styra sammankopplingen och integrationen av ”De fem flödena”. Dessa flöden är: ”Fri rörlighet för människor”, ”Flöde av varor”, ”Energianvändning”, ”Minimering av resurskrav” och ”Flöde av data”. Inom flödet ”Energianvändning” strävar man efter att bygga ett energicirkulationssystem som kombinerar olika typer av energi såsom elektricitet, vätgas och bränsle. Till exempel har man utvecklat tekniker för att producera och använda vätgas, en källa till ren energi som fått mycket uppmärksamhet för sin framtida potential.

Samtidigt har DENSO Fukushima byggt lokala sol- och vindkraftsdrivna elproduktionssystem för att kunna göra sin anläggning koldioxidneutral, samt arbetat för att ersätta användningen av fossila bränslen med förnybar energi från sin privata elproduktion. I juni 2021 initierade regeringen i prefekturen Fukushima tillsammans med Toyota ett koncept för utvecklingen av framtida städer som använder vätgas och tillhörande tekniker. Inspirerade av detta koncept har DENSO och DENSO Fukushima deltagit som partnerföretag i ett projekt avsett att, med hjälp av vätgas, skapa koldioxidneutrala fabriker.

DENSO och DENSO Fukushima kommer därför inleda ett demoprojekt i samarbete med Toyota. Målet med projektet är att producera grön vätgas på DENSO Fukushimas anläggning och sedan använda denna vätgas i anläggningens gasugn.

Ett elektrolysatorsystem med protonutbytesmembran (utvecklat av Toyota) kommer att användas för att producera vätgas genom elektrolys av vatten och förnybar energi från DENSO Fukushimas privata elproduktion. Elektrolysatorsystemet kan erbjuda hög tillförlitlighet, god hållbarhet och låga initiala kostnader genom att använda samma stackrelaterade komponenter såsom Toyotas FCEV ”MIRAI”. Det innebär att man kan producera vätgas till ett lägre pris än tidigare.

Gasolen som i nuläget används i efterbrännarugnen1 för att göra de genererade avgaserna ofarliga kommer att ersättas av internt producerad vätgas. Förbränning av vätgas vid hög temperatur genererar kväveoxidgas2. Ugnens struktur har förbättrats för att möjliggöra en skonsam blandning och förbränning av vätgas och luft. Därutöver har man tillämpat samma förbränningssimuleringsteknik som används vid tillverkningen av fordonskomponenter, för att på så vis kunna sänka förbränningstemperaturen i ugnarna. Sammantaget innebär detta att man kan dämpa utsläppen av kväveoxid samtidigt som man minskar energiförbrukningen.

Vad gäller transport av vätgas kommer modellen ”lokal produktion för lokal användning” – vars mål är att den vätgas som används produceras internt – bidra till att sänka transportkostnaderna, som hittills har varit ett av problemen med användningen av vätgas.

Som en del av demoprojektet kommer DENSO introducera en paketmodell som kan användas för att producera den exakta mängd vätgas som krävs för respektive anläggning. Projektet syftar till att utöka partnerskapet och främja användningen av vätgas i Fukushima-regionen. Med DENSO Fukushima som nav hoppas projektet sprida modellen ”lokal produktion för lokal användning” av vätgas från Fukushima-prefekturen till resten av Japan.

DENSO och DENSO Fukushima kommer att sprida användningen av vätgas i syfte att uppnå koldioxidneutralitet vid anläggningen och påskynda förverkligandet av koldioxidneutralitet inom hela DENSO-gruppens produktionsverksamhet. På så vis kommer de bidra till en koldioxidneutral tillverkning och ett koldioxidneutralt samhälle.


1 Efterbrännarugnen utvecklades i samarbete med Chugai Ro Co., Ltd.

2 Kvävedioxider, såsom kvävemonoxid (NO) och kvävedioxid (NO2)

För mer information om DENSO Aftermarket, besök: www.denso-am.eu

 

DENSO Europe BV
Hogeweyselaan 165
1382 JL JL Weesp
Netherlands
VAT nummer: NL800734853B01

Kontaktperson

LC

Sänd till en kollega

0.062