23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Batterier åldras på sommaren och går sönder på vintern

När temperaturen börjar sjunka och vintern väntar runt hörnet är det dags att ta bilen till verkstaden och göra den redo för kylan. Fastän däckbyten, test av strålkastare och påfyllning av vätskor ingår i standardservice blir batteriet ofta förbisett. Det är definitivt ett misstag, då den kontinuerliga driften av fönstervärmare, avfrostningssystem, strålkastare och vindrutetorkare ställer höga krav på batteriet. Enligt den senaste statistiken från tyska ADAC orsakas omkring 43 % av alla bilhaverier av batteriet.

Vintern är med sina minusgrader den tid på året då svaga batterier tenderar att ge upp; särskilt om vintern föregicks av en så lång och varm sommar som den här. Värme har en stor effekt på batteriets livslängd, så när vintern väl tågar in är äldre batterier redan nära att ge upp. ”Många förare tror att kylan är det som skadar batteriet mest, men faktum är att det är värmen som sätter igång processen”, förklarar dr Christian Rosenkranz, vice VD Engineering på Clarios. Bilbatterier trivs allra bäst i utomhustemperaturer runt +20 °C. I år klättrade temperaturen ofta upp över 30-strecket.

Höga temperaturer ger upphov till självurladdning och gör att batteriets elektrokemiska delar åldras i förtid. ”De här effekterna kanske inte gör att batteriet går sönder på en gång, men de kan trigga igång nedbrytningen”, säger Rosenkranz. Om tecknen passerar obemärkta förbi under sommaren och hösten riskerar man att få problem med batteriet på vintern, då det krävs mer energi för att starta motorn när det är kallt ute. Av den anledningen bör batteriet kontrolleras regelbundet året runt.

Utöver extrema sommar- och vintertemperaturer finns det många andra faktorer som kan orsaka batterihaveri. Om bilen används sällan eller endast för korta resor hinner generatorn inte ladda batteriet tillräckligt, samtidigt som elektriska förbrukare som bakruta och sätesvärmare bidrar till ytterligare batteriurladdning. Långa stillaståendeperioder bör om möjligt undvikas, då många moderna bilar drar energi från batteriet även när motorn är avstängd: system som larm, dörrlås, nyckelfria funktioner och navigationssystem behöver energi även när bilen är parkerad. Särskilt på vintern bör förare därmed försöka köra längre sträckor minst en gång i månaden för att se till att batteriet laddas fullt.

Batteriet ingår i ett komplext elektriskt system

I takt med att batteriet åldras minskar prestandan till följd av korrosion och sulfatbildning som hindrar det från att fulladdas. Om en kontroll visar att batteriet ska bytas ut bör detta göras på en verkstad.  Batteriets roll ser annorlunda ut i dagens bilar: det levererar inte bara energi till tändningen och startmotorn, utan ingår i ett invecklat elektriskt system där det förväntas kunna försörja ett högt antal komfort- och bränslebesparande funktioner som till exempel luftkonditionering, sätesvärmare och start-stopp-system. Dagens batterier sitter inte heller alltid lättillgängligt installerade under motorhuven, utan kan istället vara monterade i bakluckan eller under ett säte. Därför kan det behövas specialverktyg och expertis för att byta batteri i en modern bil. För att säkerställa att bytet inte medför problem eller risker bör denna uppgift alltså utföras av en specialist. På VARTA Partner Portal kan du lätt hitta rätt batteri och få tillgång till monteringsanvisningar.

”Batteritest kan flagga för kommande problem. Därför bör alla förare kontrollera sitt batteri på en verkstad minst en gång om året innan vintern”, säger Rosenkranz. ”Det ser till att man kan fortsätta köra utan uppehåll och skyddar mot extrakostnader och onödigt trassel. Ingenting är mer frustrerande än ett batteri som är starkt nog att tända lyset men för svagt för att starta motorn.”

Clarios Sweden AB
Smedjegatan 6
131 34 Nacka
Nacka kommun
Sverige
VAT nummer: SE5564263985

Kontaktperson

Tonny Niklus
Sales Manager Sweden/Norway
+46 708470016 tonny.niklus@clarios.com

Sänd till en kollega

0.098