23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Sveriges bästa fordonselever besökte Göteborg

I våras stärkte Transportföretagen uppmärksamheten kring motorbranschens yrkesprov genom att uppvakta de deltagare som hade årets högsta yrkesprovsresultat inom respektive yrkeskategori. Uppvaktandet innebar att få delta i en resa till Göteborg i slutet av november.

I våras stärkte Transportföretagen uppmärksamheten kring motorbranschens yrkesprov genom att uppvakta de deltagare som hade årets högsta yrkesprovsresultat inom respektive yrkeskategori. Uppvaktandet innebar att få delta i en resa till Göteborg i slutet av november.

Av 1 373 deltagande elever i yrkesprovet valdes de 16 bästa ut till ett besök i Göteborg. På resan till västkusten för att göra företagsbesök och besöka elbilsmässan eCar Expo på svenska mässan återfann vi de bästa tjejerna och de bästa killarna i respektive kategori Bilskada, Fordonsteknik, Lastbilsteknik, Maskinteknik och Personbilsteknik. 

Volvo Cars bjöd på besök i bilfabriken och gruppen besökte deras vindtunnel där Volvo Cars utvecklar bilarna i verklighetstrogen med miljö. Men vinnarna fick också besöka Volvos museum där de fick  ta del av hur industrihistorien r  startade för över 100 år sedan. Arton Rexhaj, utbildningschef på Volvo, var glad över att få välkomna Sveriges bästa fordonelever. Han betonade även vikten av att t lyfta teknikintresserade elever och öka deras kunnande i framtiden. Även Volvo Cars representant Linnea Larsson var nöjd med besöket. För eleverna berättade hon om utvecklingen kring företagets vindtunnel som snart firar 40 år. Under nästkommande år kommer däremot en ny vindtunnel tas i bruk vilket borgar för lång fortsatt forskning och utveckling av bilar hos Volvo i Göteborg.       

På elbilsmässan eCar Expo guidade bland annat Gunnar Dackevall, VD eCar Expo, runt gruppen. Gunnar Dackevall berättade att branschen behöver ställa om för den nya tekniken. Han ser att det inte bara är elektrifieringen som är ny, utan snarare flera stora teknikomställningar som kommer påverka  fordonsbranschen  på flera olika sätt, perfekt anpassade för sitt respektive syfte. Cera Spjuth var mycket nöjd med resan och berättade om en otrolig framtidsbild av en bransch i stark förändring.

Yrkesprovet stärker branschens möjligheter

Sedan 2020 genomför Transportföretagens nya Yrkesprov med cirka 1 400 elever från 100-talet av landets fordons- och transportprogram i årskurs 3.Syftet med yrkesprovet är att stärka och mäta elevernas kunskaper för en bättre matchning med företagens behov och för att spetsa utbildningarna så att de är aktuella och attraktiva.

- I år har yrkesprovet skrivits av fler än någonsin där vi ser en tydlig ökning mot förra året som var redan då ett rekord. Motorbranschen har ett långsiktigt och stort rekryteringsbehov. Både bransch och skola behöver arbeta för att vara relevanta och attraktiva, som skola och som arbetsgivare. Här fyller yrkesprovet en viktig uppgift, säger Caj Luoma, chef ompetensförsörjning, Transportföretagen.

Motorbranschen befinner sig mitt i det stora teknikskiftet med digitalisering och automatisering. En viktig uppgift är därför att berätta om den hållbara utveckling branschen befinner sig i. En omställning som innebär större variation inom branschens olika yrken, nya typer av arbetsuppgifter, datorisering och färre tunga moment, som också kan bidra till att fler kvinnor upptäcker branschens yrken.

- Att arrangera yrkesprov och kvalitetshöjande aktiviteter, innebär att långsiktigt stärka utbildningarna samt att skapa forum och plattformar för bransch och skola att mötas. Det är också högaktuellt att genom proven nå ut om Transportskiftet – att transportsektorn förflyttar sig mot att bli mera hållbar och att branschens yrken är under förändring”, avslutar Caj Luoma.

Transportföretagen TF AB
Storgatan 19
Box 5384
102 49 Stockholm
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5564989373

Kontaktperson

Mattias Holmqvist
Pressansvarig Transportföretagen
+46 0722245855 mattias.holmqvist@transportforetagen.se

Sänd till en kollega

0.032