23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

HBA har besökt Märsta El och Dieselservice som är starkare än någonsin efter branden

Märsta El och Dieselservice är ett familjeägt företag i tredje generationen, där Kent och sonen Stefan tillsammans driver verksamheten idag. Under 54 år har de varit verksamma i samma lokal, men för bara två månader sedan ställdes de inför en svår utmaning när en brand totalförstörde deras verkstad. Tack vare en hjälpsam fastighetskontakt kunde de snabbt hitta en ny lokal och nu är de redo att öppna igen.

En stark familjär tradition
När vi träffar Kent och Stefan är de ivriga att återvända till sina verkstadsrutiner. Kent säger det inte stundar någon storslagen öppningsceremoni, utan duons främsta fokus är att återgå till det de älskar mest – att arbeta. Kent berättar hur verkstaden vanligtvis är fullbokad två till tre veckor framåt i tiden, och när branden inträffade fick de snabbt ställa in alla planerade jobb. Under återuppbyggnaden av verksamheten har kunderna tålmodigt väntat med sina servicejobb, vilket innebär att det finns en uppdämd arbetsbörda för Kent och Stefan att ta hand om.

En trogen kundbas är ett av många tecken på hur Märsta El och Dieselservice har en speciell plats i samhället. Bolaget har funnits i samma lokaler sedan Kents far, Curt, startade företaget för ett halvt sekel sedan. När branden hotade företagets framtid spelade Kents och Stefans breda kontaktnät en viktig roll. Kent beskriver hur de, efter två veckor i ovisshet, fick beskedet att de inte kunde återvända till den rökskadade lokalen. Då hörde den nya lokalens fastighetsägare, som Kent kände sedan tidigare, av sig och erbjöd dem omedelbart en plats att fortsätta sin verksamhet på.

Effektivisering och organisering i den nya lokalen
Vägen tillbaka har gått på rekordsnabba två månader men bakom succén ligger en period av konstant arbete. Allting i verkstaden bar spår efter branden, och under fyra veckors tid har Kent och Stefan, tillsammans med familj och vänner, sanerat allt material. Stefan säger att arbetet de lagt ner på att först sanera och sedan organisera materialet har gett dem en möjlighet att effektivisera sitt arbetsflöde och tilldela varje del i verksamheten en ny plats. Vi ser hur pressen för hydraulslang har fått ett eget utrymme, allt elmaterial är strukturerat och huserar i ett verkstadsskåp, och alla verktyg hänger prydligt uppradade på sina respektive verktygstavlor. Den nya lokalen är större, mer modern och erbjuder utrymme för ytterligare en verkstadsplats. Utöver den extra kapaciteten kan de nu ta in och reparera större fordon än tidigare.

Kent och Stefan betonar bredden i deras verksamhet som en av dess främsta fördelar. Det störta affärsbenet är bilreparationer, installationer av ljus, utrustning och back-tv system. I verkstaden samsas allt från hjullastare till åkgräsklippare och husbilar; de tar in alla typer av fordon och maskiner för service och reparation. Stefan säger att charmen med jobbet är just hur de servar i princip allt som brummar. Jobbet blir aldrig monotont och utmanar dem att hela tiden lära sig nya saker. Kunderna som är en blandning mellan privatpersoner och företag har givit dem bra uppbackning genom den tuffa perioden efter branden. Kommunen har varit till stor hjälp, och Kent tillägger lite skämtsamt att det ligger i kommunens intresse att Märsta El och Dieselservice har en fungerande verkstad då de är i behov av duons reparationstjänster under stundande vägarbeten, sandupptagning och gatusopning.

Samarbete och teknologisk utveckling
Vi pratar om samarbetet med HBA och Stefan säger att HBAs demoställ med blixtljus, arbetsljus och extraljus som de haft uppkopplat i verkstaden är ett populärt inslag hos kunderna och fungerar som en isbrytare. Stefan berättar hur kunderna ofta reagerar på hur kraftfullt ljuset är samtidigt som själva lampan är så liten. Vi konstaterar samstämmigt att tekniken inom fordonsbelysning har utvecklats explosionsartat. Kent fyller i att montering av blixtljus, belysning och liknande på personbilar och minibussar är roliga jobb som de gärna gör mer av. Märsta El och Dieselservice är en fristående verkstad som handlar all elektronik från HBA. Stefan beskriver hur det är en långsiktig affär som vi successivt breddar till att inrymma hela behovet inom installationsmaterial och förbrukningsmaterial.

Kent har följt företagets utveckling sedan starten 1970 och noterar hur arbetet har blivit alltmer digitaliserat, där dagens servicejobb bygger på avancerad teknik. En dator är nyckeln till att exempelvis kunna felsöka och släcka felkoder i bilar, och även elbilens intåg på fordonsmarknaden utgör en förändring för verkstäderna. När det gäller elbilar säger Kent att de hittills främst har utfört bromsarbeten, eftersom även en elbil är mekanisk - allt utöver själva driften bygger på mekanik, precis som för diesel- och bensinbilar.

Vi avslutar vårt besök med en fotostund och lämnar sedan Kent och Stefan att göra de sista förberedelserna innan arbetet tar fart på riktigt. Exakt två månader efter branden öppnar de dörrarna till sin nya verkstad, och med en utmanande period bakom sig är Kent och Stefan optimistiska inför framtiden. De ser fram emot att på nytt kunna bistå sina kunder och fortsätta vara en central del av Märsta.

Läs inlägget på HBAs hemsida >>

HBA Fordonsteknik AB
Fågelviksvägen 18-20
145 53 Norsborg
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5563218832

Kontaktperson

JB

Sänd till en kollega

0.047