LISTA: Stor skillnad i servicekostnader bland Sveriges mest sålda bilar 2016

| Medlemsnyhet | Företag Lasingoo Sverige AB

Nu släpper Lasingoo sin årliga genomgång av servicekostnader på de mest sålda bilarna i Sverige. Återigen visar datan att den dyraste bilmodellen kostar nära dubbelt så mycket i service jämfört med den billigaste under de första sex åren.

Den data som Lasingoo har tagit fram visar hur den genomsnittliga servicekostnaden ser ut under de sex första åren för de tolv mest sålda bilmodellerna under 2016. Genomgången visar att den dyraste bilmodellen i genomsnitt kommer att kosta nästan dubbelt så mycket i service jämfört med den billigaste under de kommande åren. Datan bygger på biltillverkarnas rekommenderande servicescheman och tidsuppskattningar samt genomsnittspriser på reservdelar och verkstädernas arbetskostnad.


– För andra året i rad ser vi att priserna skiljer sig nästan dubbelt så mycket från den billigaste till den dyraste modellen. Det finns flera anledningar till att priserna varierar så mycket mellan bilmodell och bilkategori. Dels har det att göra med hur bilen är konstruerad, hur mycket olja som går åt vid ett oljebyte, hur lång tid själva arbetet tar och vilka reservdelar som krävs, säger Malin Landberg, VD på Lasingoo.

 
Kostnaderna är framtagna med antagandet att bilen följer genomsnittet för årlig körning om 1500 mil och följer tillverkarens rekommenderade serviceintervaller. Priserna som redovisas är genomsnittspriser för Lasingoo-anslutna verkstäder inom en 5 mils radie från Stockholm.

 
– Bilens servicekostnader beror självklart också på hur bilen används. Kör du kring genomsnittet eller mindre är detta ungefär vad det kostar. Överstiger du genomsnittet ordentligt kommer du behöva serva bilen oftare, vilket leder till högre kostnader. Den här datan är menad som en riktlinje för bilägarna där vi har försökt lyfta fram informationen så objektivt och transparent som möjligt, avslutar Malin Landberg.

 
Bifogat finns datatabell och diagram.

Datakällor:
Lasingoo
bilpriser.se
Bil Sweden

Medlemsnyhet

Företag
Lasingoo Sverige AB

c/o Epicenter, Mäster Samuelsgatan 36
111 57 Stockholm
Sverige
Lasingoo Sverige AB

Bilder och video

Tabell 1 - Ackumulerade servicekostnaderTabell 2 - Genomsnittliga servicekostnaderDiagram 1 - Genomsnittliga servicekostnader

Sänd till en kollega

0.055