23948sdkhjf

Riskbedömning av kemikalier - detta bör du veta

| Medlemsnyhet | Företag EcoOnline AB

Att riskbedöma alla kemikalier och kemiska produkter i verksamheten kan vara en utmaning. Öka din kunskap och få tips för att göra riskbedömningen enklare.

I verkstäder används kemikalier dagligen och ofta exponeras verkstadspersonal för fler kemikalier än de tänker på i första hand. Kemiska produkter som är vanliga på verkstäder är bl.a. smörjmedel, rengringsmedel, lim, härdare, färg, plastvård, bensin, lack, rostskyddsmedel, bilvax, olja, lösningsmedel och aerosoler. 

Exponering av kemikalier kan orsaka cancer, KOL, lösningsmedelsskador, allergier och andra allvarliga hälsoproblem. Därför är det viktigt att du har tillräckliga kunskaper om de kemikalier som används så att du kan skydda dina arbetare på bästa sätt. Olyckor och sjukdomar kan okså få allvarliga konsekvenser för verksamheten i form av frånvaro, förlorad produktion, skador på utrustningen etc. 

Riskbedömningen är en användbar metod för att identifiera vilka kemikalier som är farliga, vilket gör det lättare att prioritera åtgärder. Förutom att vara ett verktyg i det egna arbete är det bra att kunna visa riskbedömningen för myndigheterna om de kommer på tillsyn.

Alla arbetstagare har rätt att få information om de kemikalier som är farliga och vilka risker som är förknippade med användning och lagring av dessa. Arbetsgivaren ansvarar för kartläggning och riskbedömning av kemikalier i verksamheten.

Ta hjälp av vår kostnadsfria guide med information och tips kring riskbedömning av kemikalier. Ladda ner din guide här. 

Medlemsnyhet

Företag
EcoOnline AB

Drakegatan 7
412 50 Göteborg
Sverige
EcoOnline AB

Sänd till en kollega

0.082