23948sdkhjf

EGR-ventilen kostar fortfarande VAG-bilägare, verkstäder och grossister förargelser och pengar.

| Medlemsnyhet | Företag Triscan A/S

Den ofta använda ventilen, som passar dieselmotorer av typen 1.4, 1.6, 1.9 och 2.0 TDI, har många verkstäder och grossister gradvis blivit bekanta med.

Trots flera försök, har det inte lyckats VAG eller andra eftermarknadsaktörer, att lösa problemet. Baserat på våra egna tekniska undersökningar, synliggör vi i denna artikel varför EGR-ventilen alltför snabbt blir defekt.

Orsaken till EGR-ventil problemet med det senaste OE-numret. 03L131512DQ (Triscan 8813 29102) är olägenheter vid utformningen och valet av komponenter i och runt själva ventilen och dess styrmekanism. Designen gör att avgaser kan tränga igenom delar av ventilens mekaniska och elektroniska styrning.

När EGR-ventilen är stängd och därmed inte leder avgaser in i inloppsröret, byggs då trycket upp på ventilens baksida (ventilens sida där leveransen av avgaserna äger rum). Toleransen mellan ventilstyrning och ventilstyrsbussningen resulterar i att avgasen riktas in i den angränsande kammaren (se bilden ovanför vänster sida punkt 1).

I kammaren, där avgaserna har hittat sig in till, är ventilstyrningen ansluten till styrmekanismens ventilpositionskrok (se illustration B, punkt 1). Ventilinställningen styrs genom att rotera kroken m.a.o. en elektrisk motor, och de två komponenterna är anslutna till varandra via en axel. Kroken och elektroniken för styrning av elmotorn är placerat i var och en av sina rum (se bilden ovanför höger sida punkt 2 och punkt 3) och avgaserna hittar här vägen från en kammare till den andra via axelns packning och det nållager som axeln är försedd med.

Avgasens genomträngning har flera konsekvenser, vilket på sikt resulterar i, att EGR-ventilen inte fungerar korrekt.

1. Nållagret nedsmutsats med sot, vilket medför att lagrets funktion minskas.
2. Kondens bildas i nållagret, vilket gör att lagret börjar korrodera. Med tiden minskas lagrets funktion och slutligen misslyckas det helt.
3. För elmotorn är konsekvenserna av ett defekt nållager, att elmotorn inte kan rotera axeln och därigenom aktivera ventilen.
4. För elektronikens vidkommande kan sotbildning över tiden leda till att elektroniken slutar fungera.

VAG mjukvara uppdatering efter dieselgate har också inflytande på EGR-ventilen
Riktig många av de bilar, som är utrustade med denna typ EGR-ventil, är också omfattad av dieselgate-skandalen. VAG har erbjudit ägarna en mjukvaru uppdatering till motorstyrningen, vilket borde lösa problemen i förhållande till utsläpp, särskilt kvävefilter (NOx). Det är därför också viktigt att nämna, att en mjukvaras uppdatering har stor inverkan på precis EGR-ventilen. Efter en uppdatering kommer EGR-ventilen att aktiveras mycket oftare och därigenom bli utsatt för ett mycket större slitage.

Så vad nu?
Som nämt finns det pt. inte någon lösning på problemet – vi kan endast förklara varför det går galet. Som verkstad eller grossist är det viktigt att känna till bakgrunden och kunna förklara problemställningen. En bilägare får inte löst problemet genom att öppsöka en VAG-auktoriserad verkstad – här är problemställningarna dom samma. Hos Triscan håller vi oss löpande uppdaterade med den senasre utvecklingen, har en tät dialog med våra producenter och lovar att informera så snart det sker något nytt.

Medlemsnyhet

Företag
Triscan A/S

Engmarken 11
8220 Brabrand
Danmark
Triscan A/S

Bilder och video

881329102_A881329102_samlet881329102_I

Sänd till en kollega

0.062