23948sdkhjf

Säker AC-service på hybridbilar

| Medlemsnyhet | Företag Sun Maskin & Service AB

Nya köldmedel och elektriska kompressorer ställer krav på din AC-utrustning.

Många verkstäder har en utmaning att klara kraven som nya köldmedel och elektriska kompressorer ställer på utrustningen. Inblandning av ”vanlig” olja i en elektrisk AC-kompressor ger stor påverkan på strömledningsförmågan. Vi på Sun Maskin & Service hjälper dig att utföra en säker AC-service!

Hybridbilar kräver att oljan du fyller i systemet inte leder ström. En bil med HFO1234yf behöver också olja och spårmedel som är anpassat till gasen. Hybridbilar finns med både r134 och HFO1234yf. För att inte blanda gaser så kan du antingen ha en AC-station med helt separerade system och egna slangpaket för respektive gas eller två separata maskiner. En för respektive gas.

För att inte smitta bilar som har elektrisk kompressor med gamla oljerester skall utrustningen dessutom helst ha slangspolningsfunktion. Olja och spårmedel som används skall vara anpassad för båda gaserna och inte leda ström. En AC-station som klarar att detta är exempelvis SUN ECK Twin Pro.

Om du fyller gas/olja/spårmedel i en hybridbil och använder en AC-maskin som du nyligen tömt en vanlig bil med, så riskerar du att smitta hybridbilen med strömförande olja. Isolerande förmågan i kompressorn minskar, med risk för överföring av spänning i bilens elsystem, brandrisk mm.

Om din AC-maskin har spolfunktion för slangar och hybridfunktion för inre rengöring av maskinens komponenter så kan du spola igenom och sedan fylla. Om du inte har slangspolningsfunktion på tex en enklare eller äldre maskin så kan du undvika problem genom att ha en extra uppsättningar slangar som bara används att fylla hybridbilarbilar. Oavsett allt annat så behöver du olja och spårmedel som inte leder ström.

AC-oljorna AEK 275 och AEK 276 samt spårmedlet AEK 290 från Ecotechnics/Snap-on climate solutions leder inte ström och kan användas till både r134 och HFO1234yf.

Medlemsnyhet

Företag
Sun Maskin & Service AB

Lovartsgatan 8
652 21 Karlstad
Sverige
Sun Maskin & Service AB

Sänd till en kollega

0.104