23948sdkhjf

Vad har en felkod vid tändning i cylinder 2 med ABS-systemet att göra?

| Medlemsnyhet | Företag Triscan A/S

Nyligen upplevde vår Produktkoordinator Søren Nielsen på egen hand hur felkodsläsningen på hans BMW 320i (E90) pekade i fel riktning i förhållande till var själva problemet var lokaliserat.

Efter några gånger att ha upplevt ojämn motor uppsökta han sin lokala verkstad och bad dem att titta på problemet. En felkodsläsning visade tydligt att det fanns ett fel på cylinder 2. Tändspolen som är av typen ”Coil on plug" ersattes, men strax efter upplevt han igen ojämn motor.

Ännu en gång visade felkodsläsningen, att det fanns tändningsfel på cylinder 2 och det var därför ganska närliggande att ifrågasätta kvaliteten på den ersatta tändspole. Utbytet av tändspolen ledde dock inte till att problemet med ojämn motor löstes.

Søren Nielsen kontaktade därefter Frank Donslund från Elektro Partner, som levererar hotline och tekniska lösningar till bilverkstäder i Danmark, Norge och Sverige (Autodata, TEXA, Delphi och Nextech), för att höra om de hade kännedom om liknande episoder.

Frank Donslund kunde säga, att där på dessa modeller kan förekomma sporadiska förseningar eller ESP-fel i samband med en felaktig signal från de bakre ABS-sensorerna. "Ofta är orsaken till felaktig signal att ABS-ringen och ABS-sensorn berör varandra. Det händer typiskt när rost över tiden har bildats mellan ABS-ringen och drivknuten,  vilket orsakar att ABS-ringen, som är gjord av en tunn metallplatta, växer", säger han och fortsätter: "ESP-systemet tolkar den felaktiga signalen som hjulspinn och reagerar genom att minska motoreffekten, vilket får föraren att kännas som om motorn stannar under körning. Problemet är särskilt märkbart, när farthållaren är aktiverad och kan också resultera i ökad bränsleförbrukning motsvarande ca 2 km mer per. liter bensin".

Tillbaka på verkstaden ersattes bakaxelns ABS-ringar och bilen har sedan körts perfekt. Tändspolen som ursprungligen proklamerades till att vara den skyldige hade alltså ingenting att göra med problemet.​

Medlemsnyhet

Företag
Triscan A/S

Engmarken 11
8220 Brabrand
Danmark
Triscan A/S

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.084