23948sdkhjf

Ultrasonic Sensorsystem hjälper till att hålla alla trafikanter säkra!

| Medlemsnyhet | Företag Ferdfelt Trading AB

Tekniska framsteg betyder att det finns extra hjälp tillgänglig. Här beskriver vi hur ultraljudssensorer kan stödja förare genom att fungera som ett extra öga - vilket ger ökad trygghet.

Backspeglar är ett minimikrav för alla fordon, men det kommer alltid att finnas begränsningar när det gäller hur mycket av vägen de kan täcka – fast man lärt sig att kolla döda vinkeln regelbundet.

När det gäller att köra tunga fordon som lastbilar, vans, bussar m.m. är behovet av att se alla delar av ditt fordon ännu viktigare på grund av ökade döda vinklar. Speglar kan inte ge full överblicks vy och när man måste utföra svåra manövrar, behöver förare all hjälp de kan få för att undvika kollisioner eller olyckor.

Tekniska framsteg betyder att det finns extra hjälp tillgänglig. Här beskriver vi hur ultraljudssensorer kan stödja förare genom att fungera som ett extra öga - vilket ger ökad trygghet.

Vad är ultraljudssensorer?

Som namnet antyder, skannar dessa sensorer av ett område runt ett fordon med ultraljudsvågor. På samma sätt som ultraljud används av vissa djur, t.ex fladdermus, känner vågorna av föremål - rörliga eller stationära - som finns i området kring fordonet. Om sensorerna plockar upp något avges ett varnings ljud som informerar föraren om hindret samt varnar för avståndet mellan fordonet och objektet.

Hur de fungerar

Sensorerna kan monteras på utvald del av fordonet. Brigades sortiment av diskreta men kraftfulla sensorer är speciellt anpassade för fordonets framsida, sida, baksida eller hörn. Vi erbjuder även sensorer som kan monteras på stegen upp till fordonets hytt, ett område som ofta är dolt vid manövrering.

Ultraljudssensorerna kan aktiveras av vissa utlösare (triggers), till exempel om backväxeln är inkopplad eller att fordonets högra blinkers är påslagen, på så sätt används de bara när de behövs.

Som en extra säkerhetsåtgärd kan ett utvändigt tal larm monteras till sensorsystemen. Det sänder en talande varning så att fotgängare och cyklister vet i vilken riktning fordonet flyttas eller att det är på väg att manövrera.

Fördelarna

Med ett sensorsystem som ett extra ”öga” på ditt fordon och dess döda vinklar ger det en ovärderlig trygghet. Statistiken kring olyckor pga. döda vinklar visar hur farligt dessa områden kan vara - särskilt för cyklister.

Statistiken visar att 19 % av dödsolyckor uppstår när en lastbil svänger höger. Ett sensorsystem, såsom Brigades Sidescan® – som aktiveras av en blinkers - kan varna både förare och cyklist för den potentiella faran.

Förutom att hålla trafikanterna säkra, har ultraljudssensorer också den extra fördelen att hjälpa förare att undvika att skada sina fordon. Lågt hängande grenar, stolpar och parkerade bilar kan alla utgöra en fara för tunga fordon, särskilt om de måste manövrera i trånga utrymmen.

Ultrasonic Backscan har framgångsrikt hjälpt stormarknadsjätten Tesco att skydda sin flotta av Mercedes Sprinter skåpbilar. Förarna rapporterade att de hade problem att backa. Brigade monterade Backscan® sensorer upptill på skåpbilarna, för att hjälpa förare att undvika hinder som trädgrenar och några sensorer lägre, som varnar för fotgängare eller cyklister i fordonets väg när de backar.

 

För mer information, kontakta Agneta Ferdfelt på tel 076-868 48 40 eller agneta@ferdfelt.se

 

 

 

https://brigade-electronics.com/products/ultrasonic-obstacle-detection/


Skriv din kommentar

Medlemsnyhet

Företag
Ferdfelt Trading AB

Albybergsringen 116
137 69 Haninge
Sverige
Ferdfelt Trading AB

Bilder och video

Sänd till en kollega

0.067