23948sdkhjf

LEDARE: Sverige – ett föredöme inom arbetsmiljö

Sverige är ett land där vi brukar vara bra på arbetsmiljökrav och regler för att skydda arbetstagarna. När den nya EU-förordningen kommer med utbildningskrav i hanteringen av vissa kemikalier ligger vi redan i framkant.

I våras skrev vi på Motormagasinet om att det lagts fram ett lagförslag om att EU skulle börja fasa ut de så kallade PFAS-kemikalierna. Dessa finns i en mängd olika produkter och ämnen. Givetvis är inte fordonsindustrin besparad och de farliga kemikalierna går att hitta i lack, bilvax, spolarvätska, bilklädsel och spolarvätska. Bara för att nämna några.

Generellt sett har vi i Sverige under modern tid varit duktiga på att sätta krav och regler ...

Att hanteringen av hälsovådliga ämnen ständigt ses över leder förhoppningsvis till att arbetsmiljön blir bättre för de som jobbar med dessa ämnen. Men även att de som köper produkterna inte råkar illa ut. Generellt sett har vi i Sverige under modern tid varit duktiga på att sätta krav och regler för hur farliga ämnen tillåts och används.

Därför är det inte förvånande att den befintliga lagstiftning som berör produkter som innehåller så kallade diisocyanater inte behöver ändras särskilt mycket när EU kommer med en ny förordning. Här har Sverige legat i framkant när det gäller krav på utbildning i hur man hanterar produkter som innehåller dessa ämnen. Diisocyanater finns i härdplaster, lim och lacker och kan orsaka kraftiga astma-attacker om man exponeras för dem. Fordonsindustrin och eftermarknaden påverkas alltså en hel del av dessa ämnen precis som av PFAS-kemikalierna.

I detta fall handlar det som sagt inte om några förbud utan istället ställs det krav på att de som arbetar med produkterna har en adekvat utbildning. På så vis ska man minimera risken för att råka illa ut när man exempelvis lackar en bil eller använder lim vid ett byte av en vindruta.

Kunskap är alltid bra men till syvende och sist är den inte till mer hjälp än vad man gör av den. Med krav på utbildning i de allergiframkallande ämnena blir förhoppningsvis arbetet med dessa säkrare även i de övriga EU-länderna.

I slutändan borde dock det absolut bästa vara att hitta hälso- och miljövänliga alternativ. Men fram tills dess gäller det att ta till sig de senaste råden om vilken skyddsutrustning och vilka verktyg som krävs för att kunna arbeta på ett så säkert sätt som möjligt.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094