23948sdkhjf

Ny version av världens mest populära VW

Tredje generationen Volkswagen Tiguan får 10 mils räckvidd, snabbladdningsteknik, bättre komfort och mer utrymme. Den betalar också för ID.-bilarna.

VW Tiguan är Sveriges tredje mest populära Volkswagen genom tiderna med knappt 76 000 sålda bilar i Sverige sedan starten 2007. Globalt handlar det om 7,6 miljoner bilar. Tiguan är fortfarande en storsäljare och den som ska hjälpa till att betala för de enorma investeringar som krävs för att Volkswagen ska kunna utöka sitt elbilsprogram. 

Tredje generationen är nyutvecklad från grunden på MQB evo-plattformen och Volkswagen säger att plattformens tekniska framsteg förbättrar Tiguan på alla områden. 

Laddhybridversionerna på 204 repektive 272 hk systemeffekt får en elektrisk räckvidd på upp till cirka 100 km och det nya adaptiva chassit DCC Pro med stötdämpare med två ventiler optimerar komfort och dynamik. Med Park Assist blir in- och utkörning från parkeringsfickor automatiserad.

Det nya batteriet i laddhybriden har ökat med 9,1 kWh från 10,6 till 19,7 kWh netto och kan nu laddas med 11 kW AC och 50 kW DC. 

Den digitala förarmiljön baseras på fjärde generationens modulära infotainmentsystem och ska erbjuda den högsta informationsnivån och en mängd digitala tjänster och appar ombord. Manövreringskonceptet ska vara intuitivt.

Dessutom har nya system som en pneumatisk massagefunktion för framstolarna eller Iq light matrix-strålkastare (tillval) hämtats från premiummodellen Touareg och används för första gången i en Tiguan.

Nya Tiguan är 30 mm längre än sin föregångare, medan höjden (utan takreling) bara har ökat med fyra millimeter. Bredd och axelavstånd är oförändrat. Den invändiga takhöjden har förbättrats med ytterligare nio millimeter fram och med 10 mm bak.

Bagagevolymen ökat med 37 liter till 652 liter men detta gäller inte laddhybriden. 

Volkswagen kommer även att erbjuda Tiguan med två nya mildhybrider med 48 V-system på 130 respektive 150 hk. 

Det svenska motorprogrammet är ännu inte fastställt, men klart är att de båda laddhybriderna och någon av mildhybriderna kommer att erbjudas samt någon version med 4MOTION fyrhjulsdrift.

Mer information om utrustning, tillval, tekniska fakta och motoralternativ på den svenska marknaden kommer i samband med förförsäljningsstarten senare i höst då också priserna blir officiella. Lanseringen av nya Tiguan sker under första kvartalet 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079