23948sdkhjf

Utökat varselhot mot Tesla

Det kan bli ett totalstopp för att serva och reparera Teslor i Sverige. IF Metall har utökat sitt tidigare varsel om strejk.

IF Metall har tidigare varslat om att ta ut svenska Teslaverkstäder i strejk. Om elbilstillverkaren inte går med på att teckna kollektivavtal för sina anställda tar fackförbundet ut dem i strejk den 27 oktober i år.

Förbundet skriver nu i ett pressmeddelande att ”under ett möte var företaget tydliga med att de står fast vid besutet att inte teckna kollektivavtal”. Företrädare för TM Sweden förklarade att företaget inte har kollektivavtal någonstans i världen samt att det är ett beslut som tas på högsta koncernnivå.

Som en följd av det meddelar IF Metall att de utökar varslet mot TM Sweden. Det utökade varslet gäller samtliga arbetare, totalstopp och blockad av allt arbete som utförs på Teslabilar på verkstäder. Orterna som omfattas av det utökade varslet är – Halmstad, Malmö, Södertälje, Göteborg, Örebro, Norrköping, Stockholm, Danderyd, Linköping, Kungälv, Kungsbacka, Helsingborg, Arlöv, Uppsala och Jönköping.

Det nya varslet träder i kraft 3 november. IF Metall förtydligar dock att arbeten som utförs på andra märken inte omfattas av varslet.

– Den här konflikten handlar om löner, pensioner och försäkringar för våra medlemmar som arbetar på Tesla. Men i grunden gäller det även om att stå upp för hela den svenska arbetsmarknadsmodellen. I Sverige är det fack och arbetsgivare som tillsammans gör upp om villkoren i förhandlingar om kollektivavtal, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094