23948sdkhjf

Snart kommer nya synkrav för körkort

Transportstyrelsen har kommit med ett förslag om att ändra synkraven för körkort. Om detta går igenom börjar de nya kraven gälla nästa höst.

Enligt Transportstyrelsen har det riktats kritik mot kraven då de anses ha varit för långtgående vid synfältsbortfall. Om förslaget går igenom inenbär det att fler kommer klara synfältskraven. Myndigheten hänvisar i ett pressmeddelande till en omfattande genomgång som gjordes 2020 av de medicinska körkortskraven. Något som visade på att reglerna behöver justeras.

– Det har visat sig att Sverige har strängare synkrav än andra europeiska länder med hög trafiksäkerhet, säger Åsa Ericson, utredare på Transportstyrelsen i en kommentar.

Om de nya kraven går igenom betyder det att en viss nedsatt ljuskänslighet i synfältet kommer att accepteras. Både för lägre och högre behörigheter. De nya nivåerna innebär att kraven blir liknande de som finns i Norge och Storbritannien. Enligt Transportstyrelsen blir runt tusen svenskar per år av med körkortet på grund av synfältsbortfall.

– Vi vet inte exakt hur många som berörs av förändringen, men vår bedömning är att ganska många av dessa personer kommer att uppfylla synkraven när de nya reglerna träder ikraft. Det är viktigt att komma ihåg att man då måste ansöka igen, säger Åsa Ericson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125