23948sdkhjf

Tesla-strejken startar på Hydro – så påverkas de anställda

Nu verkställs den strejk som IF Metall, i sin konflikt med Tesla, riktat mot aluminiumtillverkaren Hydro Extrusions i Vetlanda. Vi pratar med presschefen Anders Vindegg om hur läget ser ut hos tillverkaren just nu.

Strejken innebär att tillverkaren inte längre får producera en avgörande komponent till Teslas bilar. 

Anders Vindegg berättar för oss att den aviserade sympatiaktionen mot Hydro Extrusions i Sverige nu är igång.

– Den berör ett 20-tal anställda som kommer att stoppa arbete och produktion mot kund. 

Vad händer med den berörda personalen?

– De cirka 20 drabbade är fortfarande på jobbet och får andra arbetsuppgifter.

Vidare förklarar han att Hydro Extrusions inte är en del i konflikten men att de ändå påverkas. Därför hoppas man nu på en snabb lösning.

– Om detta drar ut på tiden är vi oroliga för att det kan få negativa konsekvenser för Hydro och andra företag som konkurrerar på en internationell marknad varje dag.

Även IKEM, där Hydro Extrusions står som medlemsföretag, reagerar kraftigt på stridsåtgärderna som de beskriver som orimliga.

– Fredsplikten, dvs skyddet mot konfliktåtgärder, är kollektivavtalens viktigaste funktion. Att IF Metall nu utsätter vår kollektivavtalsanslutna medlem för strejk innebär att företaget tar ekonomisk skada och äventyrar viktiga affärsrelationer. Läget är mycket olyckligt och vi följer utvecklingen noga, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM i en kommentar.

Han fortsätter:

– Hydro Extrusions har ju ingenting med konflikten att göra, och de kan inte heller påverka den. Situationen väcker också funderingar kring vilken part som egentligen bör ta den ekonomiska risken när en sådan typ av konflikt uppstår.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109