23948sdkhjf

Personbilsmarknaden spås hamna på finanskrisnivåer

Antalet nyregisterade personbilar ökade med 0,5 procent 2023, jämfört med 2022. Det visar statistik från Mobility Sweden. Men nu väntar en kraftig inbromsning, till nivåer liknande de som sågs under finanskrisen, enligt ett pressmeddelande från branschorganisationen.

Totalt 289 665 personbilar nyregistrerades under 2023 enligt statistik från Mobility Sweden, vilket var en ökning med 0,5 procent jämfört med 2022.

Enligt branschorganisationens prognos för 2024 så väntar nu en kraftig inbromsning. 

240 000 personbilar beräknas nyregistreras under det kommande året vilket är en minskning med 17 procent jämfört med 2023. Om prognosen slår in så är det den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008–2009.

Andelen elbilar tros även minska vilket baseras på en mycket svag efterfrågan bland privatkunder och andelen elbilar i den totala orderboken tillsammans med frånvaron av styrmedel.

– Vi har de senaste åren sett en positiv utveckling när det gäller elektrifieringen av den svenska personbilsmarknaden. Därför är det mycket oroande att takten i elektrifieringen bromsat in under 2023 och nu väntas minska för första gången, vilket är ett trendbrott. Nu krävs åtgärder från regeringen för att få fart på försäljningen av elbilar på privatmarknaden, säger Mattias Bergman, vd på Mobility Sweden i pressmeddelandet.  

I ett globalt perspektiv så landar Sverige landa på sjunde plats avseende antalet nyregistrerade elbilar i världen under 2023. Kina är det största landet med 5,6 miljoner elbilar följt av USA på 1,1 miljoner. 

I Europa har Sverige den tredje högsta andelen elbilar där Norge dominerar med 83 procent.

– Det är bra att regeringen vill satsa på utbyggnad av laddinfrastruktur men för personbilar är det inte längre ett stort hinder när det kommer till köp av elbil. Vi ser i våra undersökningar att det är priset, där den borttaga klimatbonusen har bidragit, som är de främsta skälen till att skjuta upp bytet till elbil. Laddinfrastrukturen upplevs som ett allt mindre problem, säger Mattias Bergman på Mobility Sweden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.113