23948sdkhjf

LEDARE: Drömmen om att flyga

Vem har inte fantiserat om att kunna sätta sig i sin bil och flyga till jobbet. Slippa långa köer och komma fram på rekordtid? Men en flygande bil som används till vardags kommer nog trots allt stanna där, som en avlägsen dröm.

Att flyga har varit något som människan drömt om sedan tidernas begynnelse. I den grekiska mytologin knackade Daidalos och Ikaros ihop sina egna vingar av fjädrar, vax och snören. Ikaros blev dock lite för exalterad, flög för nära solen och resten är historia. Geniet och mångsysslaren Leonardo da Vinci ritade en helikopter. Den skulle visserligen aldrig ha fungerat men visar ändå drömmen om att erövra skyarna.

Det skulle dröja några århundraden innan vi kunde lätta från marken. Den första bemannade ballongfärden gjordes i november 1783. Då hade man några månader tidigare skickat upp en ballong med en anka, ett får och en tupp som första ballongpassagerare. Kanske hade man Ikaros snopna himlafärd i minne och ville vara säkra på en trygg återkomst innan man själv äntrade korgen under ballongen.

Men de flygande bilarna visar trots allt på något vi aldrig ska underskatta.

Ballongerna följdes några hundra år senare av bröderna Wrights första flygtur 1903 och 12 april 1961 blev Jurij Gagarin första människan i rymden.

Drömmen om att låta flygandet bli vardag har också under lång tid funnits i populärkulturen. Var och varannan tv-serie eller film som utspelar sig i framtiden har flygande bilar. I den amerikanska tecknade tv-serien Jetsons från 60-talet rattar pappan i den fiktiva familjen en flygande bil utan några större problem. Bruce Willis taxichaufför i filmen Det femte elementet kör i rasande fart till höger och vänster, så väl som upp och ned när han försöker undkomma poliserna som jagar honom.

Självklart har det också utvecklats riktiga flygande bilar . Än så länge har dock inte verkligen överträffat dikten och om de faktiskt går att kallas för bilar är väl också en fråga man kan ställa sig. Hyundais flygande bil, S-A2 är snarare ett litet flygplan, om än ett imponerande sådant med sin möjlighet att starta och landa vertikalt som en helikopter. Xpeng Aeroth är även den en liten helikopter. Här integreras den dock i en riktig bil som kan köra runt den.

Flygande bilar som vi kan se i fiktionens värld kommer sannolikt aldrig att bli verklighet. Till det kommer säkerhetsaspekten. Det krävs trots allt en hel del mer att få ett flygcertifikat jämfört med ett körkort.

Men de flygande bilarna visar trots allt på något vi aldrig ska underskatta. Människans uppfinningsrikedom.

Artikeln är en del av vårt tema om Ledare.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096