23948sdkhjf

Högt uppsatt jurist på IF Metall ljög om utbildning

IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic har blivit avstängd från sin post tills vidare utredning. Anledningen är att han kan ha ljugit om sin utbildning.

Efter en granskning av Dagens Arbete har förbundsjuristen Darko Davidovic blivit avstängd. I granskningen framgår det bland annat att han handlat i ett antal affärer som skulle kunna anses opassande för sin tjänst på IF Metall och att hans påstådda juristutbildning kanske inte existerar.

Davidovic uttalar sig ofta om ärenden som rör bland annat kollektivavtal och har synts till på några Teslastrejker.

Enligt honom själv ska han ha utbildat sig i juridik på distans och sedan pluggat på heltid i två år mellan 2007 och 2009 för att göra klart sin examen. Då hade han redan ett jobb på IF Metall som betalade ut lön till honom under de två åren som han avslutade sin utbildning.

Dagens Arbete begärde ut hans studieintyg och hittade varken registrerade kurser eller högskolepoäng under de två åren. Däremot hittade de att han studerat handelsrättslig översiktskurs, associationsrätt och arbetsrätt mellan 2004 och 2005 där han fick sammanlagt 37,5 högskolepoäng. Detta är alltså innan hans två år med betald lön från If Metall. 2006 hade han registrerats på en kurs i arbetsrätt men hade inga högskolepoäng från den kursen. 2010 studerade Davidovic rättsvetenskap A där han tog 17 utav 30 högskolepoäng. Alltså en grundkurs i juridik ett år efter att han ska ha avslutat sina studier som inte finns registrerade. Denna grundkurs finns med i juristprogrammet.

Darko Davidovic har aldrig påstått att han gjort klart utbildningen utan säger själv att han valde att inte göra det sista momentet som han menar var att göra ”ting”, alltså notarietjänstgöring. Men det ingår inte i juristprogrammet menar Dagens Arbete. För att göra ”ting” måste man ha en färdig juristexamen.

De registrerade högskolepoängen motsvarar knappt två terminer, med andra ord inte nog för en juristexamen. Samtidigt finns det inga tecken på att han ska ha studerat alls under de två betalda åren. Så här uttalar sig Darko Davidovic om frågan vad han gjorde under de här två åren:

– Jag pluggade, jag gick på kurser, jag var i Umeå, jag var i Luleå. Vi satte ihop ett arbetsrättsligt paket som jag gick. Jag fick bara den här tiden. Jag gick inte en full juristutbildning med ting utan en utbildning i processande. Men vet du vad jag känner att det här spårar ju ur, säger han till Dagens Arbete.

Nu är förbundsjuristen avstängd tills det att utredningen är klar och IF Metall kan fatta ett beslut om åtgärder.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066