23948sdkhjf

Nya sympatiåtgärder mot Tesla

Seko meddelar nu att deras medlemmar inte får arbeta med Teslas laddstationer.

Varslet innebär att inga nya laddstationer kommer att anslutas samtidigt som inte någon service eller något underhåll på Teslas befintliga laddstationer kommer att göras av Sekos medlemmar.

– Vi räknar med att detta ger effekter på främst lång sikt. Detta kommer begränsa möjligheten för Tesla att expandera sin verksamhet. Effekterna kommer därmed få större och större effekt ju längre tid det går då behovet av laddstationer är ständigt ökande, skriver Seko i ett pressmeddelande.

Varsel mot Tesla

Byggnads 

Det här innebär varslet: Varslet gäller samtliga Byggnads kollektivavtalsområden och innebär att kommande servicearbeten och byggnationer i Teslas serviceverkstäder sätts i blockad. 

Det här innebär varslet: Ett kompletterande sympativarsel har lagts på TM Sweden AB i Jönköping. Då träder sympatiåtgärderna i kraft: Det kompletterande varslet trädde i kraft tisdagen den 5 december.

Elektrikerförbundet 

Det här innebär varslen: Elektrikerna har den 7 november lagt tre varsel. Sympatiåtgärderna omfattar vägran att befatta sig med tillförsel av elektricitet, som utförs av elektriker bundna av Installationsavtalet och Kraftverksavtalet. Vägran innebär att medlemmar i Elektrikerna inte kommer att utföra arbete bestående i service eller reparation av elanläggningar vid Teslas 10 verkstäder eller 213 laddstationer som de har i Sverige. Om något går sönder kommer ingen att laga det. Sådant arbete försätts samtidigt i blockad. Då träder sympatiåtgäderna i kraft: Sympatiåtgäderna trädde i kraft fredagen den 17 november klockan 05.00.

Det här innebär varslen: Elektrikernas tidigare varsel utökas och gäller även det arbete som förbundets medlemmar på Kraftverksavtalet gör på Teslas laddstationer. Det betyder att Elektrikerna, om varslet träder i kraft, inte heller kommer att arbeta på Tesla transformatorstationer eller tillhörande matarledning, det vill säga all inkommande el till Teslas laddstationer. Då träder sympatiåtgärderna i kraft: Sympatiåtgärderna trädde i kraft fredagen den 1 december klockan 05.00. 

Fackförbundet ST

Det här innebär varslet: Varslet berör STs medlemmar på Postnord och innebär en blockad mot leverans av post och paket till Tesla. Då träder sympatiåtgärderna i kraft: Sympatiåtgädernna trädde i kraft tisdagen den 21 november klockan 15.00. Den här sidan är skapad 2024-01-23. Varsel och sympatiåtgärder uppdateras löpande. Besök ifmetall.se/varsel och ifmetall.se/sympati för att se dagsaktuella listor. 

Fastighetsanställdas förbund

Det här innebär varslet: Fastighetsförbundets varsel innebär blockad mot allt arbete relaterat till Tesla. Det gäller arbetet på anläggningar i Huddinge, Segeltorp, Umeå och Upplands Väsby. Då träder sympatiåtgäderna i kraft: Sympatiåtgäderna trädde i kraft fredagen den 17 november klockan 12.00. 

Hamnarbetarförbundet

Det här innebär varslet: Svenska Hamnarbetarförbundet varslar om blockad mot att hantera Teslas bilar i samtliga svenska hamnar. Då träder sympatiåtgäderna i kraft: Symptaiåtgäderna trädde i kraft fredagen den 17 november. 

Kommunal

Det här innebär varslet: Varslet omfattar all hämtning av hushållsavfall på Teslas verksamheter i Mölndal och Örebro, arbetets sätts även i blockad och får ej utföras av annan aktör. Då träder sympatiåtgärderna i kraft: Sympatiåtgärderna trädde i kraft tisdagen den 2 januari klockan 07.00.

Målarna

Det här innebär varslet: Målarnas varsel innebär att företagen inte får utföra något som helst arbete med Tesla bilar. Övriga bilar kan de fortsätta lackera. Varslet omfattar 53 lackverkstäder. 

Sympatiåtgäderna trädde i kraft tisdagen den 21 november klockan 12.00. 

Det här innebär varslet: Målarnas andra varsel innebär att de utökat antalet företaget som omfattas av sympatiåtgärderna med ytterligare 56 företag.  

Sympatiåtgäderna trädde i kraft tisdagen den 21 november klockan 12.00. 

Transportarbetareförbundet 

Det här innebär varslet: Det här innebär varslet: Varslet innebär en blockad mot all lastning/lossning av Tesla-bilar i Malmös, Södertäljes, Göteborgs och Trelleborgs hamnar. Sympatiåtgärderna trädde i kraft tisdagen den 7 november klockan 12.00.

Det här innebär varslet: Varslet innebär en utökning till alla gälla alla landets hamnar. Sympatiåtgärderna trädde i kraft fredagen den 17 november 12.00. 

Det här innebär varslet: Varslet innebär blockad mot all hantering av avfall på Teslas verkstäder i Sverige. 

Sympatiåtgärderna trädde dels i kraft söndagen 24 december klockan 00.01, dels fredagen den 29 december. Gäller blockad av avfallshantering vid elva Teslaverkstäder i Sverige 

Service- och kommunikationsfacket (Seko)

Det här innebär varslet: Sekos sympatiåtgärder innebär blockad mot utdelning, utlämning och avhämtning av försändelser, brev, paket och pall som görs av PostNord och CityMail till Teslas samtliga arbetsplatser på samtliga orter i Sverige. Detta innebär att exempelvis reservdelar och komponenter till verkstäderna inte kommer levereras av dessa logistikbolag. Blockaden innebär att sympatiåtgärderna kvarstår även om annat företag övertar blockerat arbete. Sympatiåtgäderna trädde i kraft måndagen den 20 november klockan 00.01.

 

Sympatiåtgärder i andra länder 

Danska 3FTransport varslade den 5 december om totalt stopp för Tesla-bilar i samtliga danska hamnar. Sympatiåtgärderna trädde i kraft den 19 december. Norska Fellesforbundet varslade den 6 december om totalt stopp för Teslabilar i samtliga norska hamnar. Sympatiåtgärderna trädde i kraft den 20 december. 

Finska transport-facket AKT varslade den 7 december om att de inte kommer lasta eller lossa Tesla-bilar eller delar som ska till Sverige. Sympatiåtgärderna trädde i kraft den 20 december.

Källa: IF Metall

IF Metalls varsel

TM Sweden AB. Gäller all verksamhet på samtliga verkstäder.
Orter: Upplands Väsby, Mölndal, Malmö, Segeltorp, Umeå, Hisings Backa, Uppsala, Huddinge, Norrköping, Jönköping och Örebro.
Varsel lagt den 17 oktober, trädde i kraft den 27 oktober.

Axess Logistics Sweden AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Orter: Halmstad, Malmö, Södertälje och Torslanda.
Varsel lagt den 24 oktober, trädde i kraft den 3 november.

Werksta Group AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Orter: Danderyd, Örebro, Norrköping, Skärholmen, Linköping, Kungälv, Västra Frölunda, Kungsbacka, Arlöv, Helsingborg och Uppsala.
Varsel lagt den 24 oktober, trädde i kraft den 3 november.

Holmgrens Bil AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Ort: Huskvarna.
Varsel lagt den 24 oktober, trädde i kraft den 3 november.

Bilskadecenter i Enköping AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Ort: Enköping.
Varsel lagt den 31 oktober, trädde i kraft den 10 november.

Ekerö Bilskadecenter AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Ort: Skå.
Varsel lagt den 31 oktober, trädde i kraft den 10 november.

Bil & Skadeservice Klippan AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Orter: Klippan, Munka-Ljungby, Helsingborg och Lund.
Varsel lagt den 7 november, trädde i kraft den 17 november.

Hydro Extrusions Vetlanda. Gäller total arbetsnedläggning för produkter till Tesla-bilar.
Ort: Vetlanda.
Varsel lagt den 15 november, trädde i kraft den 24 november.

AB Mölnlycke Lackerings- och karosseriverkstad. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Ort: Mölnlycke.
Varsel lagt den 17 november, trädde i kraft den 29 november.

Norrköpings Bilskadecenter AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Ort: Norrköping.
Varsel lagt den 17 november, trädde i kraft den 29 november.

Autoklinik i Malmö AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Ort: Malmö.
Varsel lagt den 22 november, trädde i kraft den 4 december.

J-Bil Skadecenter AB. Gäller endast hantering av Tesla-fordon.
Ort: Göteborg
Varsel lagt den 18 december, trädde i kraft den 2 januari.

Källa: IF Metall

Artikeln är en del av vårt tema om Strejken mot Tesla.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094