23948sdkhjf

Många nya bilar har dåligt krockskydd

23 bilmodeller uppfyller inte krockskyddskraven enligt Folksams nya årsgranskning. Femton är från 2020 eller yngre.

Det som granskats är nya säkerhetssystem samt att bilarna måste få minst fem stjärnor i Euro NCAP. Sex modeller gjorde sämst ifrån sig där de fick sjuttio procent eller mindre inom vuxenskydd. Bland dessa fanns två modeller från Dacia, Jogger och Sandero.

Bilarna som var sämst enligt Folksam

Fiat 500 Hybrid
Hyundai I10
Jeep Wrangler
Renault Zoe
Dacia Jogger
Dacia Sandero

Folksam

I och med att säkerhetsteknikerna i nya bilar blir allt fler är det ett krav för att klara Folksams lista att de har autobroms, detektering av fotgängare och cyklister och filhållningssystem.

– Det är viktigt att vi kan guida privatpersoner och företag som har en viktig roll att spela kring valet av bil, då dessa ger avtryck under hela tiden som bilen rullar – i genomsnitt 17 år. Även om flertalet granskade modeller har godkänt krockskydd är det förvånande att så många av de senaste modellerna inte uppfyller kraven för grundläggande krocksäkerhet, säger Anders Ydenius, trafikforskare på Folksam i ett pressmeddelande.

Det finns även en del nya märken på marknaden, många kinesiska. Majoriteten av de kinesiska märkena klarade kraven. Två modeller gjorde det inte, Aiways U5 och MGs Marvel R.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08