23948sdkhjf

Toyota suger upp koldioxid från luften

Biltillverkaren Toyota experimenterar med ett koncept för att få ned utsläppen av koldioxid.

På racingbanan Fuji Speedway i Japan provar de konceptet i en GR Corolla. Tanken är att i stället för att göra en bil utsläppsneutral ska man göra den utsläppsnegativ. Det vill säga utsläppen är detsamma men bilen suger upp allting den släppt ut.

Längst fram på motorn har de placerat två filter som är överdragna av ett material som suger åt sig koldioxid. Materialet är utvecklat av motorcykeljätten Kawasaki. Det fungerar som så att när materialet blir varmt släpper den ifrån sig all CO2 den har samlat på sig. Toyota har kommit på idén att använda sig av materialet för att suga upp koldioxid för att sedan värma filtret med motoroljan i motorn där all koldioxid sedan släpps ut i återvinningsvätska.

Konceptet är inte helt nytt i sig det är någonting som redan används på olika sätt men det brukar kräva mycket energi. Det Toyota har gjort är att använda insuget och värmen från motoroljan som redan är delar av motorn, alltså krävs det ingen extra energi.

De har testat detta med vätgas som drivmedel och det verkar som att tanken är att fortsätta utveckla detta för just vätgasbilar och olika hybridvarianter. Tekniken började de testa förra året och då var resultaten inte överväldigande. På racingbanan lyckades de ta tillbaka 20 gram koldioxid på 20 varv runt banan. På fyra liter bränsle släpper en bil ut i genomsnitt 8,887 gram CO2. Det är alltså en lång väg kvar innan tekniken skulle användas i personbilar, om någonsin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078