23948sdkhjf

Teslas Sverigechef talar ut

IF Metalls strejk mot Tesla har pågått i fem månader. Trots det är det ingen i ledningen på Tesla som uttalat sig. Nu har Sverigeledningen kommenterat strejken för första gången.

Jens Stark är Market Lead för TM Sverige vilket gör att han är den närmsta motsvarigheten till en Sverigechef för biltillverkaren. Till Dagens industri bekräftar han bland annat att de håller på att öppna en egen skadeverkstad vilket Motormagasinet rapporterat om tidigare. Jens Stark förklarar även att de har en öppen dialog med sina anställda om strejken och allas välmående. Anledningen till att de gör ett uttalande nu, fem månader senare, menar han är för att få fram deras bild och deras mål att ställa om mot hållbar energi.

Enligt Tesla är det över 90 procent som är kvar på jobbet. IF Metall har inte velat visa siffror på hur många som faktiskt strejkar. Tidigare i år kunde man genom en rapport från Medlingsinstitutet se att det är ca 44 heltidstjänster som deltagit i strejken. Detta innebär att det är ungefär två tredjedelar som inte deltar i den.

Dagens Industri har även pratat med Kenth Konradsdal som är förhandlingsombudsman på IF Metall. Enligt honom är det en kulturkrock som uppstår mellan den svenska kulturen som använder sig av kollektivavtal och den amerikanska som är emot.

– Det finns inte något som helst tryck internt på att införa kollektivavtal och med tanke på att det är frivilligt och våra anställda har fina förmåner och ersättningar som de är nöjda med har vi nyttjat vår lagliga rätt att inte skriva på, säger Jens Stark till Dagens Industri.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109