23948sdkhjf

Räckviddskrav på elbilar oförändrat

50 mil är en helt ok räckvidd för en elbil anser sex av tio svenskar. Det visar en undersökning som Kantar Sifo gjort på uppdrag av Kvdbil.

Uppfattningen har enligt företaget inte förändrats sedan tre år tillbaka trots att flera bilmodeller har ökat sin räckvidd. Kvdbil menar att den genomsnittliga räckvidden som finns på marknaden idag ligger på strax under 50 mil. Samtidigt når flera modeller över både 60 och 70 mil utan att behöva ladda.

Även om räckvidden alltså ökar har inte svenskarnas krav på att kunna köra längre med elbil gjort detsamma. 58 procent tycker alltså att 50 mil täcker deras behov. Ungefär var sjätte person har betydligt lägre krav än så. De anser att gränsen går vid 30 mil. Daniel Odsberg, försäljningschef på Kvdbil tror att en förklaring är att antalet laddstationer har ökat, samt att betydligt fler laddar bilen hemma.

– Dessutom tror jag att det faktum att elbilar har blivit mer vanliga och att fler blivit bekanta med tekniken, har gjort konsumenterna mer trygga med räckvidden som erbjuds. Förändrade resvanor, där körningen anpassas efter räckvidd och laddningsbehov, kan också påverka, säger han i en kommentar.

Det finns dock en del som anser att deras behov är högre än så. En fjärdedel av de som svarade i undersökningen vill ha en räckvidd på 60 mil eller mer.

– Trots betydande framsteg inom laddinfrastruktur och teknik är räckvidden fortfarande en begränsning som avskräcker många från att överväga en elbil. Ett orosmoment är även den tid det tar att snabbladda, där en väntetid på upp till en timme kan upplevas som både besvärlig och tidskrävande för många bilister. Vidare är de elbilar som erbjuder en räckvidd över 60 mil på en enda laddning oftast högt prissatta och inte tillgängliga för alla, säger Daniel Odsberg.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062