ELV-direktivet: Öppning gällande försäljning av begagnade bildelar
Arbetet med införandet End of Life Vehicles-direktivet, ELV, inom EU fortsätter där kommissionen, rådet och parlamentet löpande föreslår förändringar i det lagda förslaget.
Jan Tägt, sakkunnig fordon och regelverk hos Motorhistoriska Riksförbundet, var tidigt ute och varnade för konsekvenserna om det första utkastet skulle antas och träda i kraft.
– Det senaste vi har kännedom om är resultatet av kompromisserna i rådsarbetsgruppen under Belgiens ordförandeskap första halvåret 2024. Nu bereds förslaget vidare under Ungersk ordförandeskap och såvitt det är känt har man haft tre arbetsmöten hittills. På dessa har kraven på tillverkare och återvinningsindustrin behandlats, vad som ska tas om hand, hur mycket som ska återvinnas av olika delar och ämnen samt hur stor andel av dessa som ska användas i nyproduktion av fordon, säger Jan Tägt.
I dag sker den svenska samverkan i ”Nätverket på gemensam väg” som fortsätter dialogen med våra svenska parlamentariker. Även FIVA, Fédération Internationale des Vehiculés Anciens, har etablerat kontakt och haft möten med kommissionen och enskilda parlamentariker.
Nya tillägg
I del C i bilaga 1 har lagts till ett undantag för fordon av särskilt kulturellt intresse, amatörbyggda och enskilda modifierade fordon. Även om sådana fordon per definition är uttjänta enligt förordningen kan medlemsstaterna undanta dessa.
I del C i Bilaga 1 kan medlemsstaterna undanta fordon som är ELV om fordonsägaren så begär med hänvisning till att fordonet ska repareras/renoveras.
Källa: MHRF
Enligt Jan Tägt har det nya kompromissförslaget, som sannolikt inte är det slutgiltiga, väsentliga förbättringar för fordonsägarna oavsett vilket fordon det rör sig om. Men då handlar det om fordonen, samma generella undantag finns inte för reservdelar.
I ursprungsförslaget omfattades all försäljning av begagnade fordonsdelar oavsett vem som sålde. Intresseorganisationernas synpunkter har nu beaktats i kompromissförslaget då det har ändrat till att bara omfatta ekonomiska operatörer.
Hur kan den oberoende verkstaden påverkas?
– Även här har det skett en del i rådsarbetsgruppens kompromissförslag som är till det bättre. Vissa delar var tidigare förbjudna för bildemonteringsföretaget att sälja vidare. En del av dessa reservdelar har strukit från listan, Annex VII Part E, över förbjudna delar. De övriga tillåts enbart säljas till verkstäderna förutsatt att de är kvalificerade att montera dessa. En privatperson kan enligt förslaget till exempel inte köpa stolar med krockkuddar, immobilerssystem eller rattlåsenhet, säger Jan Tägt.
Kommissionen önskar även att verkstäderna ska kunna erbjuda och offerera kunderna byte mot såväl ny som begagnad del.
Dock får förutsättningarna inte vara sådana att det skapar väsentligt ökade kostnader eller administration för små och medelstora företag. Medlemsstaterna uppmanas även att gynna användning av begagnade delar, till exempel genom lägre moms och informationskampanjer.
Ett krav är att de delar som bildemonterare och verkstäder säljer sinsemellan är fungerande.
Det innebär därmed att handel med defekta delar eller komponenter som skulle kunna användas för att få ett fordon att fungera stoppas.
För att genomförande av förordningen ska träda i kraft måste medlemsstaterna inspektera inte bara de auktoriserade fordonsdemonterarna utan också verkstäder samt andra som hanterar ELV-fordon.
Hur inspektionerna ska genomföras och vad de ska omfatta blir upp till medlemsstaterna att besluta om. För demonterarna och andra som hanterar ELV ska minst 10 procent av företagen granskas.
Ingen siffra finns för verkstäderna.
Hur påverkas bilhobbyn?
– Eftersom de flesta av bilhobbyns fordon kan komma att undantas nationellt behöver det inte innebära någon större negativ påverkan i Sverige. Avgörande kan bli vilken myndighet det är som avgör om fordonet omfattas av undantagen och hur den nationella vägledningen kommer se ut, säger Jan Tägt.
Vid export är det tänkt att tullen ska säkerställa att fordonet dels inte är ett ELV samt att fordonet har en godkänd kontrollbesiktning som inte är äldre än två år. Kontrollen ska ske digitalt mot uppgifterna i vägtrafikregistret.
– Det innebär givetvis merarbete om fordonet stoppas när det ska exporteras om det inte är kontrollbesiktigat. Det finns flera legala skäl till att det inte behöver vara det. Då blir det en process där sannolikt de fem sakkunniga länsstyrelserna tar över hanteringen. Nuvarande ägare, säljare (till exempel ett auktionsföretag), köpare och fraktare kan då bli lagförda och fordonet skrotas om det inte går att leda i bevis att fordonet inte utgör ett ELV. Något utrymme verkar inte finnas för det i nuvarande förslag. Möjligen kan det lösas genom ett överklagande till myndigheten av de straff och böter som justitiedepartementen ska ta fram när förordningen beslutats.
Det helt avhängiga är den nationella tillämpningen. Kommer Sverige tillämpa de möjliga undantagen eller inte? Det blir en fråga att följa när väl ELV-förordningen är antagen och ska införas i svensk rättspraxis.
– Det har skett väsentliga förbättringar genom rådets kompromissförslag. I bilagan som ska skilja ut begagnade fordon från uttjänta har ett nytt avsnitt lagts till, sannolikt som en direkt följd att regeringskansliet förslag om skydd för tävlingsfordon, amatörbyggda fordon, fordon avsedda för museer och fordon av värde för samlare. De flesta av dessa är beaktade i dagens ELV-direktiv och EU 2014/45 om kontrollbesiktning men fanns inte med i kommissionens förslag från juli 2023. Reglerna innehåller ett antal nya förutsättningar och alla är vi inte till freds med och ser fortfarande utrymme för förbättringar, säger Jan Tägt.
Nätverk på gemensam väg
Organisationerna som samverkar:
American Car Club Sweden (ACCS)
Motorhistoriska Riksförbundet (MHRF)
Svenska Bilsportförbundet (SBF)
Sveriges Fordonsbyggares Riksorganisation (SFRO)
Sveriges Motorcyklister (SMC)
Svenska Motorsportförbundet (Svemo)
Swedish Street Rod Association (SSRA)
Teknisk support till amatörbyggare (TESTA)
Källa: MHRF