23948sdkhjf

Storstrejk närmar sig på Fordfabriken

IG Metalls medlemmar har med överväldigande majoritet röstat för strejk om inte de anställda får ett utökat skydd i fall Fords tyska verksamhet går i konkurs.    

Liksom sina konkurrenter har Ford drabbats hårt av nedgången i efterfrågan på elbilar. 

Två miljarder euro investerades i ombyggnationen av Köln-fabriken till elbilsproduktion. Men de två elbilsmodellerna som byggs där, Explorer och Capri, säljer dåligt. 

Enligt senaste uppgifter från företaget produceras 480 Explorer- och Capri-modeller per dag i två skift i Niehl-fabriken.

Ledningen planerar att minska personalstyrkan från cirka 11 500 till 8 600 anställda fram till slutet av 2027. Uppsägningar på grund av arbetsbrist är dock avtalsmässigt uteslutna fram till 2032.

Vi är fast beslutna att genomföra det uppdrag som kollegorna har gett oss. Ford måste nu röra på sig, annars kör vi på.

Detta har givit upphov till en infekterad konflikt mellan arbetsgivare och de anställda.

Nu har 93,5 procent av IG Metalls medlemmar röstat för att de ska gå ut i strejk för att driva igenom kravet på ett socialt kollektivavtal.

– Vi är fast beslutna att genomföra det uppdrag som kollegorna har gett oss. Ford måste nu röra på sig, annars kör vi på, säger Kerstin D. Klein, första ombud för IG Metall Köln-Leverkusen, om omröstningens resultat, till Kölner Stadt-Anzeiger. 

– Dessutom bör det nu vara klart för Ford att en verklig skada även kan drabba affären med transportbilar i Europa, för att inte tala om den imageförlust detta skulle innebära, fortsätter Klein.

Företaget säger sig respektera de anställdas rätt att strejka och är medveten om att detta är en svår och osäker tid för dem och deras familjer. 

Fokus ligger nu på att tillsammans med de sociala parterna undersöka alla tillgängliga möjligheter ”för att nå en rättvis och rimlig uppgörelse samt ge alla berörda Ford-anställda i Tyskland det stöd de behöver”.

För Ford-fabriken i Köln är detta den första omröstningen om strejk i företagets mer än hundraåriga historia i Tyskland. Tidigare har företagsledningen och arbetstagarrepresentanter alltid kunnat nå gemensamma lösningar utan strejk.

Det amerikanska moderbolaget har upphävt det så kallade moderbolagsåtagandet – ett slags skyddsnät eller garanti från Ford Motor Company till sitt tyska dotterbolag. Inom ramen för detta hade även alla förluster som uppstått under de senaste åren, särskilt inom personbilsverksamheten, täckts. Dessa uppgår enligt uppgifter till upp till nio miljarder euro.

De tyska Ford-fabrikerna får visserligen nytt kapital på upp till 4,4 miljarder euro från USA. Dessa medel ska dock främst användas för att minska skuldbördan.

Fackföreningen IG Metall påpekar att utan moderbolagsåtagandet är en konkurs av Ford-fabrikerna möjlig under de kommande åren. Vid en konkurs och övertagande av en konkursförvaltare förloras inte bara uppsägningsskydd och många avtal med arbetstagare, utan även alla avgångspaket, som hittills varit relativt generösa.

Facket och företagsrådet kräver ett omfattande skydd för de anställda. Alla ska vara säkrade vid en eventuell konkurs. Den som lämnar företaget ska få ett grundbelopp på 200 000 euro. Därtill ska ett tredjedels årslön per anställningsår tillkomma samt 10 000 euro per barn. Det ska också finnas ekonomiska tillägg för personer med funktionsnedsättning. Anställda vars arbetsuppgifter outsourcas, exempelvis genom försäljning av delar av företaget, ska också få avgångsvederlag.

Detta har företagsledningen under Marcus Wassenbergs ledning hittills avvisat. Flera förhandlingsrundor de senaste veckorna har inte lett till några resultat i centrala frågor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063