23948sdkhjf

Alla segrarna i Rally-SM

Snacka om dramatik! Efter 104 kilometers jakt under två tuffa tävlingsdagar i årets SM-final i rally handlade det till slut om tiondelar av en sekund. Och det i två av SM-klasserna! - Inte mer än rättvist. För två år sedan förlorade jag SM-guldet med 0,3 sekunder i just den här tävlingen, Hans Persson Pokalen i Köping. - Nu fick jag vinna med 0,4 sek, och även om det bara räckte till silver så känns det som rättvisa, tyckte totalsegraren Mats Thorszelius, Almunge MK. Som på den 16:e och sista sträckan lyckades pressa sig förbi ledande Dick Wicksell med minsta möjliga marginal. Strax därefter gjorde Kenneth Bäcklund, Vara-veteranen, gjorde om bedriften, och besegrade tidigare trean och ledaren i N4 Stig Olov Walfridsson. Här handlade det om ännu mindre marginaler - Kenneth vann klassen och slutade trea totalt - 0,1 sekunder före Stig Olov: - Jag trodde aldrig jag skulle gå om Stecka, kommenterade Kenneth. Men nu i efterhand förstår jag att han tog i alldeles för mycket, för att vara säker på att vinna. Rally-SM avgörs i fem olika tävlingsklasser. Dessutom körs en JSM-serie och alla klasserna avgjordes i Hans Persson Pokalen i Köping under fredag-lördag. Finalen blev oerhört dramatisk. Bara 59 av de ursprungligen 104 startande ekipagen fullföljde. Och när poängen summerats så kunde man kora följande svenska mästare i rally 2001: * Mats Jonsson, Forshaga MC vann den snabbaste klassen för fyrhjulsdrivna turbomatade bilar. Det var hans tionde SM-guld sedan han debuterade i slutet av 70-talet. Tvåa slutade Upplands-förarna Mats Thorszelius och trea Dick Wicksell. Mats var dock ytterst nära att bryta. Han körde på en sten, punkterade och slog sönder framvagnen: -Det var lite obehagligt ett tag. Vi visste ju att vi måste i mål för att fixa guldet. Men det gick även om det var knappt, sa Mats som till slut gick i mål som 13:e man totalt. * Per Svan från Gagnef i Dalarna vann F2-klassen - tvåhjulsdrivna trimmade bilar med max 2000 cc motorer - och tog sitt sjätte SM-guld. Per vann en klar och ohotad seger före överraskande tvåan Andreas Eriksson från MK Speed, som kör en liten 1600-bil, en F3:a. Treaoch bronsmedaljör blev värmlänningen Jonas Kruse, trots att han bröt på första etappen. * Kenneth Bäcklund vann stora Grupp N (fyrhjulsdrivna standardbilar med turbo) och tog sitt femte SM-guld. Det betyder att han nu har lika många guld som årets tvåa - Stig Olov Walfridsson, Torsby. Bronset gick till Mikael Lindquist, SMK Östgöta. . * Roger Andersson, östgöten som tävlar för SMK Valdemarsvik, vann SM-seriens antalsmässigt största klass, N2-klassen (standardbilar med 2-hjulsdrift och max 2000 cc motorer). Och det gjorde han trots att han kör en bil med mindre motor än många av konkurrenterna, en N1:a med 1400 cc-motor. Roger har gjort en imponerande säsong och är den ende som lyckats med bedriften att vinna samtliga sex deltävlingar under året medan konkurrenterna hittat på än det ena än det andra. 27-årige Roger tog sitt första SM-guld. Silvret gick till Mats Bergeå - som vann finalen - och bronset till Joachim Nilsson, SMK Arboga. Joachim som inledde serien i en N2-bil men avslutade i en N1-bil. * Thomas Thunström, Vansbro MK, vann guldet i den jämna klassen för nationella, trimmade bilar (H4) och skrev in sig i rallyhistorian som den siste svenske mästaren i Grupp H. Nästa år får Grupp H-förarna nöja sig med att köra en riksmästerskapsserie. Thomas Thunström jagades intensivt av Stefan Erixon, Skepptuna men höll undan med 6 sekunder, tog hem guldet och förvisade Stefan till silverplats. Bronset gick till Olof Eljas, också han från Vansbro KM. * JSM-slutligen vanns av mycket lovande SM-debutanten Jimmy Joge från Tjällmo utanför Motala. 22-årige Jimmy bröt visserligen finalen sedan han satt sin bil i ett träd redan på första sträckan. Men det visade sig att ingen av konkurrenterna lyckades köra ihop tillräckligt många poäng för att ta sig förbi. Men det var nära - efter protest från en av konkurrenterna ändrades resultatlistan på en punkt vilket innebar att silvret gick till Jonas Ericsson, Kolsva MS medan bronset gick till Katrineholms-föraren Rickard Karlsson. För arrangörsklubben Kolsva MS blev tävlingen en stor framgång och totalt räknar man med att minst 50.000 åskådare följde tävlingen på plats utmed de 16 specialsträckorna. Ny slutställning, Junior-SM: JSM: 1) Ola Helmfridsson, Teknis MC Örebro, Seat, 1.10.53,1, 2) Tobias Olsson, Norrköpings MK, Peugeot, +35,0, 3) Joakim Lind, Almunge MK, Peugeot, +1.10,8. N1: Jonas Ericsson, Kolsva MS, Citroën, 1.12.37,7. Slutställning: 1) Jimmy Joge, SMK Motala, Peugeot, 47 p, 2) Jonas Ericsson, Kolsva MS, Citroën, Kolsva MS, 47, 3) Rickard Karlsson, Katrineholms MK, VW.