23948sdkhjf

Bromsbandstillverkare bara expanderar

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

TMD FRICTION SWEDEN AB, kanske mer känt som Svenska Bromsbandsfabriken, nyanställer och producerar mer än någonsin! Företaget som är Sveriges enda bromsbeläggtillverkare, startade i Mölnlycke 1936 och är nu inne på sitt 26:e verksamhetsår i Långsele, Sollefteå kommun, ”centralt mitt i Sverige”. TMD Friction ägs numera, efter ett MBO, till större delen av HSBC Private Equity, en del av den internationella bankjätten HSBC Group. TMD i Sverige ingår som ett av många världsomspännande företag, i en renodlad företagsgrupp, TMD Friction, som enbart fokuserar på friktionsmaterial till fordon och fordonsindustrin. I dag sysselsätter hela koncernen c:a 5.500 anställda med tillverkningsenheter i Kina, Sydamerika, USA, Mexico och Europa. I gruppen finns kända varumärken som Textar, Mintex, Don och SBF. Under september månad införlivades ytterligare ett friktionsföretag i gruppen när Rutgers Pagid köptes. Den nya ägarkonstellationen har för det svenska företaget medfört ett stort uppsving och ett förstärkt förtroende för företagets mångåriga kunnande som producent av bromsbelägg till de svenska fordonstillverkarna. Det engelska systerföretagets tillverkning av trumbromsbelägg till tunga fordon, lastbil och buss, flyttas nu successivt över till Långsele-fabriken samt en del till Textars fabrik i Hamm, Tyskland. Maskiner från England installeras f.n. och vid årsskiftet skall de nya tillverkningslinjerna vara i full drift. Ytterligare c:a 15 operatörer har anställts och i nuläget går fabriken i fem-skift, helg som vardag. Tillverkning och försäljning av personbilsbelägg har sedan mitten av 90-talet varit mycket framgångsrik. En helt ny produktionsmetod, en maskin-investering på i runda tal 10 miljoner för skivbromsbelägg har inneburit en kraftigt utökad försäljning. De största kunderna är de nordiska riks-grossisterna där framförallt Mekonomen-gruppens framgångsrika expansion medför att ytterligare investeringar planeras. TMD Friction Sweden AB är idag marknadsledande i Norden och har med sina varumärken DON och SBF störst försäljning i framförallt Sverige och Danmark. En starkt ökande marknad är Norge och även Polen där tillväxten för företagets produkter årligen ligger på c:a 25%. Merparten av koncernens produkter för personbilar, skivbromsbelägg och bromsbackar, är idag certifierade enligt E90R direktiv. (EEC Regulation 90). Miljöfrågorna är prioriterade inom TMD Friction och det svenska bolaget har certifierats enligt ISO 14001 under 2001. Målsättningen för alla TMD-företag är att vara QS-9000 certifierade innan årsskiftet. TMD Friction Sweden AB har nyligen utökat den totala arbetsstyrkan med 20 personer till 130 anställda och beräknas omsätta 170 Mkr under år 2002.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)

Mest läst

Startsidan just nu

Nu har vi semester!

Motormagasinet.se har semesteruppehåll och vi är tillbaka med nyheter på webben måndagen den 29 juli. Nästa nummer av MotorMagasinet kommer den 14 augusti. Vi önskar alla en Trevlig semester!

Bilprovningen om vad som gäller för godtagbara gasintyg

3

Otåliga husbilsägare väntar på besked om kommande beskattning

Många är oroliga över den framtida beskattningen av husbilar, personbil klass II, inte minst såhär i semestertid. För dem som köper ny husbil efter 1 september kommer den årlig skatten uppgå till 28-30 000 kronor på grund av schablonmässig WLTP-beräkning som inte utgår från husbilens särart som fordon.

Catherine Sahlgren har utsetts till ny koncernchef för Werksta

Catherine Sahlgren, idag koncernchef i Teknikmagasinet, tillträder den 19 augusti 2019 som ny koncernchef för skadeverkstadskedjan Werksta som är verksamma i Sverige, Finland och Norge.

Första Kia-verkstaden som blivit Kvalitetssäkrad skadeverkstad

SBF satsar på sektion för tunga fordon

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, kommer att intensifiera arbetet med att bilda en sektion med inriktning på tunga fordon. Det beslutades på branschorganisationens halvårsmöte.

Nyhetsbrev

Skarp kritik mot hanteringen av besiktning för gasfordon

Arkiv

Lackerare sökes till Motorgalan

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

MECA Fändriks Fordonsteknik är Värmlands andra Godkänd Bilverkstad

Fändriks Fordonstekniks två verkstäder ansluter sig till Godkänd Bilverkstad (GBV). Madelene Leandersson, delägare på Fändriks Fordonsteknik ser att GBV kommer spara verkstaden både tid och pengar i förlängningen.

BMW presenterade framtidens sportbil

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Avgasmätning en bortglömd felsökningsmetod

Att jobba med emissionsanalys – att mäta och analysera avgasernas innehåll – gör felsökningen både snabbare och mera träffsäker. Det menar två aktörer i branschen som vi pratat med.

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Oljebar förenklar verkstadens arbete

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

Se alla Företagens egna nyheter

Vilket fordon kör du?

ACTICHARGE 750 - Professionell batteriladdare.

Produktnyhet från Purflux!

25 Years TecDoc Standard in 2019:

Mini arbetsbelysning

Vill du lära dig mer om smörjmedel? Är du driftansvarig, underhållschef, smörjare, inköpare? Se hit!

Midnattssolsrallyt 2019

Så väljer du rätt skärvätska - våra smörjmedelsexperter guidar dig!

Unik kombination av bakljus- och arbetsljusfunktion

SVHC-listan uppdaterad – Nya lagar och regler

Trevlig Sommar

Medicinklassade silikonlim – så väljer du rätt!

Glad sommar - Vanliga öppettider

Sommarkampanj på verkstadsutrustning från ACTIA.

Komplett lösning för kamkedjedrivning

Quiet Vehicle Sounder – Acoustic Vehicle Alerting System (AVAS)

Plasmabehandling för bättre limresultat

Liten arbetsbelysning - även backlampa

ACTIA 8678 Evo - antagligen Sveriges mest sålda hjulinställare

NY EU-lag för el & hybridbilar - Vi har lösningen för original & eftermontering!

Ladda upp din verksamhet med  Delphi Technologies OE ”Multi-Charge ”Tändspo...

VAS-godkänt bromsserviceaggregat

Henrik Pedersen - Ny CCO på Digital-Servicebook.com

Räddningen mot bakterier i skärvätskor är här!

CSR och hållbarhet

Sänd till en kollega

0.127