23948sdkhjf

Phaeton - Volkswagens nya lyxbil

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Namnet på Volkswagens nya toppmodell blir Phaeton. Det offentliggjorde Dr Ferdinand Piëch vid invigningen av Volkswagens nya glasade fabrik i Dresden den 11 december. Vid en högtidlig ceremoni förklarade Tysklands förbundskansler Gerhard Schröder den uppmärksammade fabriken för invigd. Namnet Phaeton anknyter till den grekiska mytologin. Phaeton var den son till solguden Helios som en dag fick sin önskan uppfylld, att få köra solvagnen över himmelen. Den nya toppmodellen Phaeton kommer att byggas i Volkswagens unika fabrik i Dresden. Som enda biltillverkare har Volkswagen valt att placera en fabrik mitt i en stad bara några kvarter från de historiska byggnaderna, slottet, operan, katedralerna, och med en utformning som passar in i stadslandskapet. Den kallas glasfabriken – inte för att man tillverkar glas – utan för att den är byggd i glas så att kunder och förbipasserande kan följa hur arbetet fortskrider. I ett speciellt händelsecentrum används avancerad high tech för att underhålla och informera besökare om allt om Volkswagen, den nya toppmodellen och andra ämnen relaterade till individuell rörlighet. De kunder som väljer att hämta sin Volkswagen Phaeton i fabriken blir mottagna som VIP-kunder i en separat avdelning av händelsecentrumet. Där kan de följa slutmonteringen av den egna bilen med hjälp av kameror. Själva överlämnandet av bilen i VIP-loungen sker under former som gör det till ett minnesvärt tillfälle. Delstaten Sachsen, där Dresden är huvudstad, är anrikt bilbyggarland. Wanderer, Horch, Audi och DKW, det vill säga alla de fyra märken som finns symboliserade i Audi-märkets fyra ringar, startades en gång i Sachsen. Fram till murens fall tillhörde Sachsen Östtyskland. Volkswagens beslut att lägga biltillverkning i Sachsen är därför både en välkommen regionalpolitisk åtgärd samtidigt som det anknyter till en bilhistorisk tradition. Totalt har Volkswagen investerat 365 miljoner DM i den här fabriken. Upp till 800 personer kommer att tillverka som mest upp till 150 exemplar per dag av Volkswagens nya bil i den absoluta lyxklassen. Man beräknar att så mycket som 3000 nya jobb kommer att skapas runt fabriken då underleverantörer och serviceleverantörer kommer att behöva slå sig ned i närheten. Man räknar därför med att Dresden kommer att få ett skattetillskott på cirka 40 miljoner DM när produktionen är i full gång. För att få lägga en bilfabrik nästan mitt i staden har Volkswagen utvecklat ett nytt logistiksystem för transporter. Inga lastbilar täpper till gatorna i staden. Istället lastas prefabricerade bildelar om från lastbilar och tåg vid Friedrichstadt Logistic Centre vid utkanten av staden till speciella spårvagnar som levererar delarna just-in-time till fabriken.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Årets Fordonstekniker: ”Jag åkte inte till Stockholm för att förlora”

Nyckeln till framgång för Årets Fordonstekniker ligger i livskvalitet. Har man roligt på jobbet kan man klara allt!

Stor miljösatsning från Micke Kågered i STCC

Innan elbilarna tar över racingvärlden vill svenska racingprofilen Micke Kågered plantera träd för att klimatkompensera sin medverkan i STCC.

Nytt bilsäte ska förebygga ryggproblem

Jaguar Land Rover utvecklar framtidens säte, ett system utformat för att förbättra förarnas välbefinnande genom att förebygga hälsoriskerna vid att sitta ner för länge.

Plus

Tema fordonslyftar: Framtidssäkra verkstaden med flyttbara lyftar

Flexibla lyftsystem är ett sätt att kunna anpassa sin verkstad efter behov utan ingående och kostsamma ingrepp efterhand.

Mekonomen Awards på Automässan

Bomber bromsar tysk Teslafabrik

Nyhetsbrev

Tysk förädlingsfirma säljer armébilar i bulk

När den schweiziska militären gör sig av med gamla G-klass sköter tyska Lorinser affärerna. Nu finns chansen att köpa försvarsmateriel av det tuffare slaget.

Arkiv

Omvänd vinstvarning från Bilia

Tesla har gått om VW i värde

GM presenterar sitt första självkörande fordon

Fordonsforskning har lett till ökad kompetens

En fordonsrelaterad forskning- och innovationssatsning har utvärderats efter att den startade för tio år sedan. Det konstateras att den har stärkt fordonsindustrins konkurrenskraft, fördjupat samverkan och ökat kompetensförsörjningen, det framgår av ett pressmeddelande från Vinnova.

Årets Innovation sparar ryggen på däckverkstaden

Däckbytarsäsong brukar vara likvärdigt med hårt slit. Då är utrustning som underlättar arbetet viktigt. Det tog danska Flex1One fasta på.

Forsbergs Fritidscenter blir Certifierad Verkstad Husvagnar & Husbilar

Sveriges största försäljare av husbilar och husvagnar, Forsbergs Fritidscenter, blir en av de första att ansluta sig till den nya certifieringen Certifierad Verkstad Husvagnar & Husbilar.

Meca-priserna på Automässan

Ledare #3: Skandalen som fortsätter att ge

Bilförsäljningen i Europa ökade 2019

Försäkringsbranschen granskar bilbränder

Under året kommer försäkringsbranschen genomföra en kontroll av bilbränder, det skriver Larmtjänst på sin hemsida. Man kommer utreda om det är vanligt att försäkringsbedrägerier är orsaken till bilbränder.

Allt i Plåt i Åseda får Ford-certifiering

Fords Qualified Vehicle Modifier (QVM), är en kvalitetsäkring för att säkerställa att byggnationer av fordon görs på rätt sätt. Nu har Allt i Plåts anläggning i Åseda blivit godkänd för byggnation av färdtjänstbuss på Ford Transit.

100 000 laddbara fordon i trafik i Sverige

Begagnatmarknaden 2019: försäljningsras och prisboom

Den totala försäljningen av begagnade bilar i Sverige minskade med 3,1 procent under 2019, enligt utdrag från Bilregistret som Kvdbil sammanställt via Vroom. Samtidigt ökade priserna med 13 procent.

Nytt elbilsbatteri som kan ge 100 mils räckvidd

KW Parts inleder samarbete med AD Bildelar

​Reservdelsföretaget KW Parts, Europas ledande grossist av reservdelar och tillbehör till amerikanska bilar, inleder samarbete med AD Bildelar Sverige.

Hedin Group förvärvar två BMW-återförsäljare i Schweiz

Snabbaste McLaren - en hybrid

Besikta Bilprovning öppnar ny lokal i Visby

Ledare #2: Flykten från hönsgården

Swedac tillbakavisar SFVF:s kritik

SFVF kritiserar Transportstyrelsen och Swedac

Autoexperten stödjer svensk e-sportarena

Formac utvecklar säkerhetspaket för elbilsreparationer

Nya Renault Clio säkrast i supermini-klassen

Tuffare tag mot bilmålvakter

Kvdbil ny partner i 2030-sekretariatet

BMW först att erbjuda 5G

Fuchs döper om sina oljefamiljer

Ny miljözon förbjuder bilar från 2009 och tidigare

Se alla Företagens egna nyheter

Produktnyhet från Purflux! LS1079

Dragkrok nyheter från GDW BMW 1 F40

8 nya referenser i programmet av extra vattenpumpar

Dragkrok BMW X4 nyheter från GDW

Vårstädning på Yallotrade!

Tack för ditt besök på Automässan!

Dragkrok Kia Niro PHEV MY20 fron Dansk Anhængertræk GDW

Ny inspiration till arbetet med aktivering av arbetslösa

Full fart på Automässan 2020

Varningsljusramp med automatisk dimfunktion

Peugeot 508 SW II Dragkrok

Lärare och elever träffar motobranschen på Automässan

KW Parts inleder samarbete med AD Bildelar Sverige

GDW på Automässen med det nya avtagbara dragkroksystemet

Kia XCeed Dragkrok fast + T60 System

Välkommen Daniel

Tips för att välja biokompatibelt smörjmedel - G A's Blogg

Renault Clio V Dragkrok T60 fast GDW

Coil-over och dragfjädrar till BMW bagagelucka

Varningsljus med 150 grader ljusspridning

PPG Refinish Kursprogram år 2020 är klart! ✔

Möt oss på Automässan 15-18 Januari

Välkomna till vår monter

Vi söker Ekonomiansvarig

Renare miljö i STCC!

Sänd till en kollega

0.078