23948sdkhjf

Mästare i repris i SM-final i IS-SM

Det var inte lätt att försöka rubba titelförsvararnai i isracing den här säsongen. Tre av fyra guld gick till samma förare som förra året. Enbart i standardvagnsklassen Volvo Original blev det en ny mästare när veteranen Janne Sundkvist fick släppa ifrån sig guldet till en annan jämtlänning - Joachim Emilsson, 40-årig racingveteran från Strömsund. Men vad gör det så länge årets isracingsäsong varit en av de bästa på många år! Årets racingserie på is har avverkats i rekordtempo. Start i söndags med två omgångar på isbanan inne i Överkalix. Och så två race till i Morjärv, några mil längre söderut i lördags, sex dagar senare. I spektakulära långnabbsklassen var hemmaföraren Mikael Jansson favorit. Så oron blev stor i de täta, soldränkta åskådarleden när Mikael fick ge sig i lördagens första final. Den segern gick i stället till förre mästaren Lennart Lindkvist som hade problem med sin bil och fick bryta de både inledande racen förra veckan. Men i andra racet fick Micke - som kör en BMW med 470 (!) hästar stark, turbomatad Volvo-motor under huven - fäste för 21-mm spikarna i däcken och vann före veteranen Thord Thingvall från Överkalix. Guldet gick därmed återigen till blott 25-år gamle Mikael medan dubbelt så gamle Thord Thingvall, som varit fyra i SM ett antal gånger - äntligen fick sin första medalj, silver dessutom. Bronset gick till finske mästaren Johan Dalbacka som nu kan stoltsera med att ha tagit både finskt guld och svenskt brons under en och samma säsong. I klass 2 (rallycrossbilar med kortnabb) var Robert Johansson från Överkalix storfavorit. Och även här började det med nervdaller när klubbkompisen Hans Nilsson kom från ingenstans och vann första finalen. Men Robert tog sig samman, åkte mästerligt och vann dagens andra race, vilket räddade guldet. Den här klassen - där cylindervolymen är begränsad till 2,4 liter - är alltid tuff och händelserik och de två avslutande finalerna var inget undantag. Bra prestationer noterades av en hel rad förare - bl a Stefan Aho (silver) Kjell Holma (brons), Anders Rönnlund - som överraskade med en andraplats i finalracet - och som sagt Hans Nilsson. I klass 3 (rallybilar med kortnabb) var Micke Wikström från Boden favorit. Men motståndet blev som väntat stenhårt. Den som satte emot bäst var hemmaföraren Hans Rönnlund och i första finalen såg Hans ut som en segrare efter att ha gått förbi Wikström i ett tidigt skede och sedan skaffat sig en rejäl ledning. Men Wikström kom igen och pressade sig förbi till seger. Det gjorde att Boden-föraren kunde tillåta sig att missa totalt i sista finalen, där han bara slutade på femte plats och ändå vinna SM-guldet för andra året i rad. Förlusten var hans första under två säsonger på isen! Sista finalen i den här klassen vanns av Hans Rönnlund som därmed gjorde exakt som förra året: spurtade upp sig från en placering långt bak i fältet till en silvermedalj i sammandraget tack vare en perfekt genomförd finalomgång. Bara gamla mästare alltså - utom i standardvagnsklassen Volvo Original. Där hette titelförsvararen Janne Sundkvist och han var favorit även nu. Men racingbröderna Joachim och Bengt Emilsson - som båda tävlar för MK Nordjämten i Strömsund - chocköppnade för en vecka sedan med var sin seger. Och även i Morjärv var de omöjliga att besegra. Joachim vann två raka efter tuff uppvaktning av lillebror Bengt, 37 samt racingveteranerna Göran Zamora Lind, Bollnäs och Göran Lindvall, Luleå. Kul inslag: svenske mästaren Michael Jansson fanns med i den här klassen också - fast givetvis i en likadan Volvo som konkurrenterna. Men här fick Micke nöja sig med två sjundeplatser i finalracen, vilket tillsammans med en 10:e respektive en 4:e plats i Överkalix för en vecka sedan räckte till en total 6:e plats i sammandraget, 3 poäng bakom en annan långnabbsåkare, Göran Lindvall. Som också han har dubblerat och kört både långnabb och Volvo Original - fast givetvis med olika bilar! - Tufft av Micke och Göran att starta även i vår klass - det visar att det inte är så lätt att vinna i en standardklass som många tror, berömde konkurrenterna. Resultat, Is-SM, racing deltävling 3 och 4, Morjärv (final): Klass 1, Racing med långnabb: Final 3: 1) Lennart Lindkvist, Umeå AK, Volvo, 2) Mikael Jansson, Morjärvs MS, BMW, 3) Johan Dalbacka, Finland, Ford, 4) Thord Thingvall, Kalix MK, Volvo, 24, 5) Anders Nyman, Örnsköldsviks MK, Ford. Final 4: 1) Jansson, 2) Thingvall, 3) Dalbacka, 4) Nyman, 5) Lindkvist. Slutställning: 1) Jansson, 57 p, 2) Thingvall, 44, 3) Dalbacka, 38, 4) Nyman, 32, 5) Lindkvist, 21. Klass 2, Rallycrossbilar med kortnabb: Final 3: 1) Hans Nilsson, Överkalix MK, Volvo, 2) Robert Johansson, Överkalix MK, Opel, 3) Kjell Holma, BK Dundret, Opel, 4) Stefan Aho, Haparanda MS, Volvo, 5) Björn Eriksson, Luleå MS, VW, 14. Final 4: 1) Johansson, 2) Anders Rönnlund, Överkalix MK, VW, 3) Aho, 4) Holma, 5) Mattias Norberg, Kramfors MS, Saab. Slutställning: 1) Johansson, 54 p, 2) Aho, 40, 3) Holma, 33, 4) Nilsson, 23, 5) Eriksson, 20. Klass 3, Rallybilar med kortnabb: Final 3: 1) Michael Wikström, NMS Boden, Opel, 2) Kurt Rönnlund, Morjärvs MS, d:o, 3) Fredrik Schefström, Kalix MK, Volvo, 4) Bengt-Erik Nilsson, Överkalix MK, Saab, 5) Bo-Gunnar Öhman, Kalix MK, d:o. Final 4: 1) Rönnlund, 2) Nilsson, 3) Öhman, 4) Schefström, 5) Wikström. Slutställning: 1) Wikström, 51 p, 2) Rönnlund, 39, 3) Nilsson, 38, 4) Schefström, 36, 5) Öhman, 29. Klass 4, RM för standardbilar Volvo Original: Final 3: 1) Joachim Emilsson, MK Nord-Jämten, Volvo 240, 2) Göran Zamora Lind, Bollnäs MK, d:o, 3) Bengt Emilsson, MK Nord-Jämten, d:o, 4) Jan Sundkvist, Offerdals MK, Volvo 740, 5) Göran Lindvall, Luleå MS, Volvo 240, 6) Stig Hellberg, Luleå MS, d:o. Final 4: 1) Joachim Emilsson, 2) Bengt Emilsson, 3) Lind, 4) Lindvall, 5) Sundkvist, 6) Hellberg. Slutställning: 1) Joachim Emilsson, 90 p, 2) Bengt Emilsson, 84, 3) Lind, 77, 4) Sundkvist, 75, 5) Lindvall, 66, 6) Mikael Jansson, Morjärvs MS, Volvo 240, 63.