23948sdkhjf

VOC-serien startar på rejäla vintervägar

Den gröna vintern ställer till stora problem för landets rallyarrangörer. Tävlingar ställs in på löpande band och i Sandviken letar man febrilt alternativa vägar inför SM-premiären den 22 januari. Men i Luleå i norra Sverige kör man som planerat nu på lördag 15 jan:— Vi har fått bra med snö.

Den gröna vintern ställer till stora problem för landets rallyarrangörer.Tävlingar ställs in på löpande band och i Sandviken letar man febriltalternativa vägar inför SM-premiären den 22 januari.Men i Luleå i norra Sverige kör man som planerat nu på lördag 15 jan:- Vi har fått bra med snö. Nu ska vi bara ploga och dessutom skrapa en avsträckorna. Kylan som kommer fredag-lördag ordnar resten, kommenterarNils-Olof Johansson, tävlingsledare.


Helgens tävling är den första i DM-serien i Övre Norra distriktet - plusårets första deltävling för förarna i Volvo Original Svenska Vinterserien.Totalt kommer ett 60-tal ekipage till start varav ungefär hälften kör Volvo.


Bland favoriterna finns regerande mästaren i Volvo-förarnas Europaserie,Tobbe Westerlund. Men faktum är att så norrlänning han är brukarNoraström-föraren ha som mest problem med just vintern:- Ja, det har väl inte gått så bra alla gånger. Förra året avslutade jag ialla fall med en seger, så förhoppningsvis är den negativa vinter-trendenbruten, kommenterar Tobbe. Som i helgens tävling ställs mot bland andraduktige Boden-föraren Peter Bäck.Peter har kört Grupp H med stor framgång några år, men återvänder nu tillstandardbilsklassen:- Grupp H var kul, men kostade alldeles för mycket. Jag tror att fler förarei Grupp H kommer att följa mitt exempel, säger Peter. Som är lite osäker påhur han kommer att klara omställningen.


En annan duktig utmanare är veteranen Thomas Skepparn Johanson frånÖstersund. Men också hemmaföraren Micke Jansson - flerfaldig svensk mästarepå isbana - kan åka fort:- Ja, han är farlig. Men det är inte alltid han kommer i mål, säger Tobbemed ett litet leende.


Andra duktiga förare till start är Rickard Gustafsson, Lycksele, PärPålsson, Östersund, Micke Jansson, Boden (jo, det är två Micke Jansson tillstart i samma klass), Sven Inge Sjödin, Sollefteå m fl.


Tävlingscentrum är som vanligt Råneå, drygt 3 mil norr om Luleå. Förarnakan se fram emot tre vintriga specialsträckor som alla körs två gånger. Densammanlagda ss-längden är 5,5 mil och tävlingens centrala serviceplats ärförlagd till Niemisel.


Tävlingsprogran, Volvo Original Svenska Vinterserien 2005:T1: 15 jan Luleå MS, T2: 29 jan, Kalix MK, T3: 4-5 feb, Jämt-Rallyt,Östersund, T4: 19 feb, Vännäs, T5: 26 feb, Kopparberg.Förarna tävlar i tre klasser; Elit A, Elit B och i C-förarserien.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062