23948sdkhjf

Scania strukturanpassar i Oskarshamn - varslar 200 anställda

Omställningen och inkörningen av hytterna till Scanias nya lastbilsprogram vid anläggningen i Oskarshamn är nu genomförd.— Arbetet har gått bra, säger Stefan Palmgren, platschef vid Scania i Oskarshamn. Vi har uppnått betydande förbättringar med bland annat kortare monteringstider.

Omställningen och inkörningen av hytterna till Scanias nya lastbilsprogram vid anläggningen i Oskarshamn är nu genomförd.


- Arbetet har gått bra, säger Stefan Palmgren, platschef vid Scania i Oskarshamn. Vi har uppnått betydande förbättringar med bland annat kortare monteringstider.


Samtidigt upphör produktionen av dubbla hyttprogram, då tillverkningen av hytter till Scanias 4-serie nu är avslutad i Europa.


Det är bakgrunden till att Scania varslar 200 anställda vid hyttfabriken i Oskarshamn om uppsägning på grund av arbetsbrist. MBL-förhandlingar har inletts.


Förutom de 200 som varslas om uppsägning förlängs inte kontrakten för de visstidsanställda som funnits för att säkra omställningen. Anpassningen kommer att vara genomförda under andra halvåret 2005.


- De åtgärder vi nu vidtar innebär möjligheter till produktivitetsförbättringar, vilket är nödvändigt för att långsiktigt stärka vår konkurrenskraft och vidareutveckla verksamheten i Oskarshamn, säger Stefan Palmgren.


- Långsiktigt krävs en produktivitetsförbättring på 6-8 procent per år för att produktionsenheterna i Sverige ska vara fortsatt konkurrenskraftiga, säger Per Hallberg i Scanias verkställande ledning.


Scanias har under den senaste femårsperioden koncentrerat den europiska hyttproduktionen till Oskarshamn och gjort kapacitetshöjande investeringar på cirka 1 miljard kronor i bland annat ett nytt miljöanpassat måleri och utökad kapacitet i karossverkstaden. Samtliga kapacitetsinstallationer är nu slutförda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079