23948sdkhjf

Bättre krockskydd med nytt ultra höghållfast stål

Ett varmförzinkat avancerat höghållfast stål med mycket god formbarhet som kan återbockas utan risk för sprickbildning. Det är en nyhet som väntas få betydelse för utvecklingen av starkare och lättare dörrbalkar och andra krockskydd till bilar.

Ett varmförzinkat avancerat höghållfast stål med mycket god formbarhet som kan återbockas utan risk för sprickbildning. Det är en nyhet som väntas få betydelse för utvecklingen av starkare och lättare dörrbalkar och andra krockskydd till bilar. Dogal 800 DPX är SSAB Tunnplåts senaste produkt i klassen ultra höghållfasta tvåfasstål.


SSAB Tunnplåt är en av världens ledande utvecklare av avancerade höghållfasta stål. Företagets senaste stål, Dogal 800 DPX, öppnar nya möjligheter att ta fram kompakta, lätta och starka krockskydd till personbilar.


- Formbarheten är avgörande vid tillverkning av krockbalkar och det här materialet har överlägsna formningsegenskaper som bland annat tillåter mycket snäva bockningsradier och återbockning, förklarar Johan Broback, produktchef för metallbelagda produkter på SSAB Tunnplåt. Dogal 800 DPX är det första varmförzinkade materialet med egenskaper som närmar sig våra obelagda kallvalsade avancerade höghållfasta stål.


Direkta effekter med det nya stålet är att det tillåter en mer komplicerad design av krockbalkar och leder till effektiviserad produktion av krockskydd. Bland annat kan det bli möjligt att reducera antalet formningsoperationer och att man kan tillverka mer kompakta balkar till snäva dörrutrymmen.


Normalt innebär varmförzinkning en viss försämring av stålets egenskaper men genom en ny speciell tillverkningsmetod som SSAB utvecklat kompenserar man för detta.


- Vi har testat vår nya produkt hos kund med stor tillfredställelse, berättar Johan Broback. Produktionen är klar med full leveranskapacitet och vi kan nu erbjuda en produkt som möter ett mycket stort behov och tillför nya möjligheter för användarna.


Tillväxten på marknaden är stark och prognoser visar att andelen varmförzinkade avancerade höghållfasta stål i en personbil växer från dagens cirka 15 procent till 50 procent eller mer om drygt fem år.


Dogal 800 DPX är ett tvåfassstål med en lägsta brottgräns på 800 N/mm2.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063