23948sdkhjf

Bilförsäljningen fortsätter öka 

Nybilsförsäljningen ökade i januari med 3,3 % jämfört med samma månad förra året till 16 547 bilar. Lastbilsförsäljningen ökade under januari med 29,7 %, lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade med 33,9% och tunga lastbilar över 16 ton ökade med 11,4 %.

Nybilsförsäljningen ökade i januari med 3,3 % jämfört med samma månad förra året till16 547 bilar. Lastbilsförsäljningen ökade under januari med 29,7 %, lätta lastbilar upp till 3,5 ton ökade med 33,9% och tunga lastbilar över 16 ton ökade med 11,4 %.-Det är glädjande att nybilsförsäljningen fortsatte att öka även i januari efter den starkauppgången i slutet på förra året, säger Mats Mattsson, statistikansvarig på BIL Sweden.


- Den kraftigt ökade lastbilsförsäljningen är en indikator på att den svenska konjunkturenförbättras allt mer, fortsätter Mats Mattsson.-En ökad nybilsförsäljning är viktig både för tillväxt och arbetstillfällen och är dessutomnödvändig ur både miljö- och trafiksäkerhetssynpunkt eftersom det innebär en förnyelse av denåldersstigna svenska bilparken, säger Mats Mattsson. Äldre bilar utan katalysator står för bara5 % av trafikarbetet men svarar för hälften av de hälsofarliga utsläppen. Ur trafiksäkerhetssynpunkt är utbytet av gamla bilar mot nya också väsentligt om vi ska kunnabibehålla den positiva utvecklingen vi hade under 2004 med allt färre antal dödade i trafiken.Dieselandelen av nybilsförsäljningen fortsätter att ligga på en låg nivå. Under januari var andelen dieselbilar 9,6 %. Det kan jämföras med genomsnittet inom EU, där varannan ny bil som såldes under 2004 var en dieselbil.-En ökad dieselandel är den viktigaste åtgärden för att få ned koldioxidutsläppen från trafiken.Våra politiker borde inse detta och stimulera dieselbilsmarknaden i Sverige genom en lägrebeskattning, avslutar Mats Mattsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079