23948sdkhjf

Dioder med ögon visar vägen i 3D

Under det nionde internationella forumet för Advanced Microsystems for Automotive Application i Berlin, presenterade Audi Electronics Venture GmbH ett optiskt sensorsystem. Med hjälp av systemet ville man visa att det går att skapa en tredimensionell bild av miljön framför bilen.

Under det nionde internationella forumet för Advanced Microsystems for Automotive Application i Berlin, presenterade Audi Electronics Venture GmbH ett optiskt sensorsystem. Med hjälp av systemet ville man visa att det går att skapa en tredimensionell bild av miljön framför bilen. Men det lär dröja flera år innan systemet börjar serietillverkas.


Sensorn är placerad bakom vindrutan i nivå med innerbackspegeln. Teknologins hjärta är en infraröd ljuskälla samt en detektormodul skapad av ljuskänsliga halvledarelement, kända som Photonic Mixer Devices (PMD). Dessa dioder "med ögon" kan simultant processa retursignalerna från ett stort antal reflektorer.


3D-bilden produceras genom att den infraröda ljuskällan lyser upp området framför bilen. Baserad på den tidsskillnad som ljussignalen kräver för att kastas tillbaka från de objekt som finns inom det område som övervakas av PMD-halvledarna, skapar sensorsystemet en tredimensionell bild. Varje PMD-pixel i detektorn uppfattar på samma gång avståndet till de objekt som finns framför bilen. De objekt som på detta sätt registreras av sensorsystemet visas upp på navigationsdisplayen i bilen.


Detektorn kan övervaka en horisontell yta på 32 grader och en vertikal på 8 grader. Avläsningshastigheten är 200 hertz, vilket betyder att 3D-bilden skapas 200 gånger per sekund. Detta gör att också snabba händelser kan återges med precision.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078