23948sdkhjf

Aktiva pisksnärtsskydd ingen garanti för säkerhet

Bilstolar med aktiva skyddssystem skyddar inte alltid tillräckligt väl mot pisksnärtsskador. Samtidigt finns det stolar utan aktivt skyddssystem som kan ge relativt hög skyddseffekt. Det visar den tredje omgången krockprov som Folksam och Vägverket redovisar i dag.

Bilstolar med aktiva skyddssystem skyddar inte alltid tillräckligt väl mot pisksnärtsskador. Samtidigt finns det stolar utan aktivt skyddssystem som kan ge relativt hög skyddseffekt. Det visar den tredje omgången krockprov som Folksam och Vägverket redovisar i dag.Att stolarna har en bra geometri räcker inte för att stolarna ska ge tillräckligt skydd. Folksam och vägverkets tester visar att risken fortfarande varierar stort om en kollision bakifrån ska orsaka invalidiserande skador. Graden av risk beror på vilken bilmodell man kör.


Ingen stol av den nio som testades i den nya testserien nådde tillräckligt bra resultat för att placeras i den säkraste klassen. Men flera kom i närheten. De bästa stolarna den här gången har Audi (A6), Renault (Modus) och Skoda (Octavia). Sämst klarade sig Mercedes nya A-klass, som är utrustad med aktivt nackskydd.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078