23948sdkhjf

Mazdas rekordresultat: Vinsten upp 35 procent

För fjärde året i rad kan Mazda Motor Corporation redovisa ett positivt resultat och en vinstökning. Vinsten för det japanska bokföringsåret, som slutade sista mars i år, blev rekordartad, drygt tre miljarder svenska kronor. En ökning med 35 procent jämfört med föregående år.

För fjärde året i rad kan Mazda Motor Corporation redovisa ett positivt resultat och en vinstökning. Vinsten för det japanska bokföringsåret, som slutade sista mars i år, blev rekordartad, drygt tre miljarder svenska kronor. En ökning med 35 procent jämfört med föregående år. Detta var till och med bättre än vad som förutspåddes i samband med halvårsbokslutet.


Den ökade försäljningen i Europa och en fortsatt kostnadssänkning inom programmet "Achieve Best Cost", ABC, är några av de viktigaste orsakerna till Mazdas rekordresultat. Fabriken har nu levt upp till den kostnadsreduktion med 25% som sattes som mål vid ABC-programmets start för tre år sedan.


Ett par dagar innan Mazda presenterade sitt bokslut för det japanska bokföringsåret 2004 kördes återigen Ujina1-fabriken med full kapacitet efter den brand som i slutet av förra året förstörde fabrikens lackeringsavdelning.


- Vårt resultat för 2004 är extra tillfredsställande på grund av branden i Ujina 1-fabriken, säger Gideon Wolthers, Mazda Motor Corporations finansdirektör.


Omsättningen för bokföringsåret 2004 blev närmare 180 miljarder svenska kronor, en ökning med 4,5%. Rörelseresultatet ökade med 18% till c:a 5,5 miljarder och vinsten med 35% till drygt 3 miljarder svenska kronor.


Mazda ser ingen anledning till att de positiva siffrorna inte skall fortsätta att öka även under bokföringsåret 2005. Prognosen lyder på en omsättningsökning på 5% till drygt 190 miljarder svenska kronor, rörelseresultatet förväntas öka med 9% till drygt 6 miljarder och vinsten med 20% till c:a 3,7 miljarder svenska kronor. Samtidigt kommer försäljningen att öka med 7% till 1.178.000 fordon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063