23948sdkhjf

Volvo lanserar ny generation femcylindrig dieselmotor

Volvo Personvagnar lanserar en ny generation av den egentillverkade femcylindriga dieselmotorn för Volvo S60, V70, XC70 och XC90. Motorn, som introducerades 2001, har vidareutvecklats och förfinats, uppger Volvo. Den nya dieselmotorn är egentligen tre, samtliga med turbomatning.

Volvo Personvagnar lanserar en ny generation av den egentillverkade femcylindriga dieselmotorn för Volvo S60, V70, XC70 och XC90. Motorn, som introducerades 2001, har vidareutvecklats och förfinats, uppger Volvo.


Den nya dieselmotorn är egentligen tre, samtliga med turbomatning. Den starkaste versionen, D5-motorn, har fått 22 extra hästkrafter och ger en maximal effekt på 185 hk (136kW). Ökningen ska ge goda högfartsresurser, med snabb acceleration och effektiv dragkraft även i långa sugande uppförsbackar, utan behov av nedväxling.Även vridmomentet har ökat kraftigt; från 340 till 400 Nm.


Turbokompressorn är av en ny generation, med elektronisk kontroll för snabb och exakt reglering av laddtrycket. Turbohuset är vattenkylt, vilket är ovanligt på dieselmotorer. Det ger en fortsatt kylning av turbon när motorn stängts av, vilket är speciellt viktigt vid korta stopp efter körning i höga hastigheter, exempelvis vid tankning utefter motorvägen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063