23948sdkhjf

Riksväg 45 blir europaväg?

På uppdrag av regeringen har Vägverket utrett förutsättningarna för att riksväg 45 (Göteborg-Karesuando) ska kunna ingå i det internationella huvudvägnätet för Europa och därmed bli en så kallad europaväg.

På uppdrag av regeringen har Vägverket utrett förutsättningarna för att riksväg 45 (Göteborg-Karesuando) ska kunna ingå i det internationella huvudvägnätet för Europa och därmed bli en så kallad europaväg. Enligt utredningen uppfyller riksväg 45 tekniska, ekonomiska och andra krav som arbetats fram under UNECE (United Nation Economic Comission for Europe) för att vägen ska kunna klassas som europaväg. Vägverket föreslår att regeringen lyfter frågan om europavägsklassning av riksväg 45 till höstens möte i UNECE.


- Det främsta skälet att riksväg 45 blir europaväg är att turismindustrin, som är av stor betydelse i inlandet, får bättre möjligheter att marknadsföra sig. Vägen till Värmland, Dalarna, Jämtland och lappland kommer att finnas med på övergripande kartor över Europa, kommenterar Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö förslaget.



Samtliga kommuner som är berörda längs vägen anser att riksväg 45 bör ingå i europavägnätet. Flera framhåller även att Sverige bör verka för att E45 - numreringen förlängs genom Finland och Norge t ex till Nordkap.



Kostnaden för omskyltning beräknas uppgå till 20 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.097