23948sdkhjf

Sverige går före EU med förbud mot PFOS

Regeringen tänker införa ett svenskt förbud mot det kemiska ämnet PFOS, meddelar Regeringskansliet i ett pressmeddelande. Sverige skickar nu en anmälan om ett nationellt förbud mot PFOS samt mot ämnen som kan brytas ned till PFOS till EU- kommissionen, som måste granska det svenska förbudet.

Regeringen tänker införa ett svenskt förbud mot det kemiska ämnet PFOS, meddelar Regeringskansliet i ett pressmeddelande. Sverige skickar nu en anmälan om ett nationellt förbud mot PFOS samt mot ämnen som kan brytas ned till PFOS till EU-kommissionen, som måste granska det svenska förbudet.- Med det nationella förbudet hoppas vi kunna påskynda ett förbud inom hela EU, säger miljöminister Lena Sommestad.


Sverige vill att PFOS ska fasas ut på global nivå. - En förutsättning för att vi ska lyckas fasa ut PFOS är att vi får ett förbud som gäller i EU och i förlängningen även på global nivå. Min förhoppning är att fler EU-länder går före med nationella förbud och att detta sätter press på kommissionen att komma med ett förslag om EU-förbud, säger Lena Sommestad.


Förbudet gäller mot försäljning och yrkesmässig användning av PFOS. Ett undantag gäller dock för försäljning och användning i hydrauloljor till flygplan.


Ämnet är svårnedbrytbart, man har hittat mycket höga halter av PFOS i arktiska isbjörnar, fjällrävar, havsörn och sälar. Låga doser av PFOS har i djurstudier visat sig ge effekter på levern och störningar på reproduktionsförmågan. PFOS förekommer i till exempel brandsläckningsmedel, rengöringsmedel, impregneringsmedel och tillsatser till färg och lack.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078