23948sdkhjf

Sverige tar upp förbud mot tio procent etanol i bensin

Lena Sommestad och EU:s övriga miljöministrar möts i Luxemburg på midsommarafton. Sverige har tagit initiativ till att föra upp två frågor på dagordningen: förbud av det bromerade flamskyddsmedlet dekaBDE i elektronik samt ökad etanolinblandning i bensin.

Lena Sommestad och EU:s övriga miljöministrar möts i Luxemburg på midsommarafton. Sverige har tagit initiativ till att föra upp två frågor på dagordningen: förbud av det bromerade flamskyddsmedlet dekaBDE i elektronik samt ökad etanolinblandning i bensin. Sveriges miljöminister har tillsammans med miljöministrarna från Belgien, Danmark, Finland, Norge och Portugal skickat ett brev till EU-kollegorna och till miljökommissionären Stavros Dimas om att fortsatt förbjuda det bromerade flamskyddsmedlet dekaBDE i elektronik. Kommissionen föreslog tidigare i år att dekaBDE ska få förekomma i elektriska och elektroniska produkter trots att det är förbjudet i dag. Sverige har starkt motsatt sig förslaget eftersom det finns osäkerheter kring de risker som dekaBDE innebär för miljö och hälsa.


- Efter att jag tagit upp frågan på miljöministermötet hoppas jag att fler medlemsländer kommer att vilja ha ett fortsatt förbud för dekaBDE, säger Lena Sommestad.


Sverige har också krävt att frågan om ökad etanolinblandning i bensin kommer upp på mötet. Bensin med tio procents inblandning av etanol är i dag förbjudet att sälja inom EU. Det så kallade bränslekvalitets-direktivet tillåter endast fem procents inblandning. Dessa regler ska nu ses över. Sveriges och Spaniens miljöministrar uppmanar därför i ett brev kommissionen att tillåta etanolinblandning upp till tio procent i bensin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063