23948sdkhjf

Behövs speciella bilar för äldre?

Äldre förare behöver betydligt längre tid på sig för att hitta och hantera en tryckknapp i bilen. Och ju längre ned på instrumentpanelen den sitter, desto större skillnad mellan äldre och yngre förare.

Äldre förare behöver betydligt längre tid på sig för att hitta och hantera en tryckknapp i bilen. Och ju längre ned på instrumentpanelen den sitter, desto större skillnad mellan äldre och yngre förare. Det visar nya forskningsresultat efter en studie som gjorts vid Lunds Tekniska Högskola i samverkan med Arbetslivsinstitutet Väst, Göteborg och Saab Automobile AB.


- Skillnaden mellan åldersgrupperna är inte stor, men signifikant vilket kan motivera en mer anpassad design än vad dagens bilmodeller erbjuder, säger Lars Hanson, Tekn Dr. vid institutionen för ergonomi och aerosolteknologi vid LTH. - En tendens är att bilindustrin i allt högre grad målgruppsanpassar sina bilar, på bilshower finns det till exempel nu speciella bilar för tjejer. Resultatet visar att äldre har andra beteenden, förutsättningar och behov än yngre förare. Därför är det inte orealistiskt att göra en version för äldre och en annan för yngre. Utmaningen kanske snarare ligger i att få till en design och marknadsföring som tilltalar äldre förare, resonerar Lars Hanson.


Knappens placering på instrumentpanelen visade sig ha stor betydelse. Svårast att hitta var knappar som motsvarande nummer 5 och 7 på vanlig nummerdisplay, medan en placering längst upp till vänster, motsvarande nummer 1 och 2 var enklast. En alternativ lösning tycks vara att placera knappen så att föraren enkelt kan känna sig fram till den. En knapp placerades nämligen precis intill växelspaken och var lätt att hantera för nästan alla förare utan att de behövde ta bort blicken från vägen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063