23948sdkhjf

Vägverket: Förslag på definition av "miljöbil"

En miljöbil är en bil som är bränslesnål och har låga koldioxidutsläpp samt  små utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen. Det är innebörden i Vägverkets förslag på ny definition av miljöbil.

En miljöbil är en bil som är bränslesnål och har låga koldioxidutsläpp samt små utsläpp av miljö- och hälsoskadliga ämnen. Det är innebörden i Vägverkets förslag på ny definition av miljöbil. - Det är viktigt att en miljöbil inte bara är ren, den måste också vara bränslesnål, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.


Med den nuvarande statliga definitionen är det enbart bilar som helt eller delvis drivs med etanol, el, hybrid eller gas som räknas som miljöbilar. Den definitionen ställer enbart krav på tekniken och inte på bränsleförbrukning eller energieffektivitet, anser verket.


De föreslagna reglerna innebär att alla bilar måste klara minst avgaskraven i miljöklass 2005. För dieselbilar finns dessutom kravet att utsläppen av partiklar ska vara mindre än 5 mg/km. Utsläppen av växthusgasen koldioxid för bilar som drivs med bensin eller diesel (inklusive hybridbilar) ska vara mindre än 120 g/km (125 g för bilar av minibusstyp). Bilar som drivs med förnyelsebara drivmedel tillåts ha en bränsleförbrukning som motsvarar 9,2 l bensin/100 km.


Kraven föreslås gälla från 1 juli 2006.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063