23948sdkhjf

Bilprovningen: Sveriges motorcyklar är i gott skick

För första gången någonsin redovisar Bilprovningen mer detaljerad statistik från sina motorcykelbesiktningar. Siffrorna tyder på att den svenska motorcykelparken, trots en hög medelålder, är i mycket gott skick.

För första gången någonsin redovisar Bilprovningen mer detaljerad statistik från sina motorcykelbesiktningar. Siffrorna tyder på att den svenska motorcykelparken, trots en hög medelålder, är i mycket gott skick. Av de drygt 100 000 motorcyklar som kontrollbesiktades under 2004 var en tredjedel äldre än 20 år.


Bilprovningen pekar på två faktorer som har bidragit till det goda resultatet: Till följd av den korta säsongen används motorcyklarna i mindre utsträckning än andra fordonsslag. Dessutom framgår det av statistiken att intresset att vårda och underhålla motorcyklar är stort.


Andelen underkända med krav på efterkontroll var 9 procent - den lägsta andelen för alla fordonsslag i trafiken (motsvarande andel för personbilar var 32 procent). Enligt Bilprovningen är siffran ingen tillfällighet utan har legat konstant i flera år. De vanligaste anmärkningarna är halvljus ur funktion, slitna däck, bristfälligheter i kraftöverföring/drivpaket samt att reflex saknas. Många brister kan hänföras till ägaren själv, då denne gjort egna "modifieringar" som inte kan godtas från trafiksäkerhets- och miljösynpunkt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078