23948sdkhjf

Vägverket inför försök med 30 km/tim vid busshållplatser

Vägverket föreslår sänkt hastighet till 30 km/tim vid busshållplats i samband med av- och påstigning. Den nya regeln ska testas i fem kommuner under år 2006 och om försöken faller väl ut kan regeln bli aktuell i hela landet år 2007.

Vägverket föreslår sänkt hastighet till 30 km/tim vid busshållplats i samband med av- och påstigning. Den nya regeln ska testas i fem kommuner under år 2006 och om försöken faller väl ut kan regeln bli aktuell i hela landet år 2007. De fem kommunerna är Luleå, Örnsköldsvik, Gotland, Kristianstad och Linköping. Dessa har valts bland över 100 sökande kommuner.


Försöken med 30 km/tim kommer att påbörjas i januari och avslutas i juni 2006. De syftar till att mäta effekterna, dels av utmärkning av fordon, till exempel blinkande skylt bak och fram på bussen, dels av utmärkning av hållplats.En plan med försökssträckor/områden tas fram tillsammans med de utvalda kommunerna och kommer att finnas framme i mitten av september 2005. Därefter kommer teknik för försöken att upphandlas. Under hösten kommer också informationsinsatser och uppföljning att planeras och förestudier att genomföras. Utvärderingen av försöken ska vara klar i november 2006.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125