23948sdkhjf

Mer pengar för avlagd bil?

Bilbranschens organisation Bil Sweden har skickat brev till stadsrådet Lena Sommestad där man föreslår en tidsbegränsad skrotpremie för gamla bilar som inte uppfyller avgaskraven från 1989 (främst bilar utan katalysator).

Bilbranschens organisation Bil Sweden har skickat brev till stadsrådet Lena Sommestad där man föreslår en tidsbegränsad skrotpremie för gamla bilar som inte uppfyller avgaskraven från 1989 (främst bilar utan katalysator). Regeringskansliet arbetar nu med frågan och kommer att presentera ett förslag till hösten.


Sveriges bilar hör till de äldsta i Europa. Det är viktigt att det blir en ändring på det, anser Bil Sweden. De äldsta bilarna bör tas ur trafik. En nyare bilpark skulle leda till lägre utsläpp av kväveoxider, kolmonoxid, kolväten, partiklar, koldioxid, och därmed bättre luftkvalitet i tätorter. Dessutom skulle det ske färre och lindrigare personskador i trafiken.


De nya reglerna som kommer till hösten bör göra det förmånligare att skrota bilen och Bil Sweden föreslår att man inför en skrotningspremie på 4.000 kronor för bilar äldre än 1989 och att den höjda premien ska gälla från och med 1 oktober i år och fram till år 2007.


Enligt en undersökning från miljöforskningsinstitutet IVL skulle utsläppen av kolväten från personbilar mer än halveras och utsläppen av kolmonoxid nästan halveras om 300.000 av de 500.000 bilarna utan katalysator försvinner och ersätts med bilar från år 2000 och framåt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062