23948sdkhjf

Bältespåminnare kan rädda liv

Sjuttiofem bilförare ska kunna räddas till livet varje år, enligt en utvärdering av de nya bältespåminnarna som Folksam har gjort. Resultatet visar att hela 99 procent av bilförarna som har godkänd bältespåminnare kör bältade, men endast 82 procent av förarna utan bältespåminnare gör det.

Sjuttiofem bilförare ska kunna räddas till livet varje år, enligt en utvärdering av de nyabältespåminnarna som Folksam har gjort. Resultatet visar att hela 99 procent av bilförarna som har godkänd bältespåminnare kör bältade, men endast 82 procent av förarna utan bältespåminnare gör det.


Bältespåminnare som får godkänt av Euro Ncap ska ge tydlig ljus- och ljudsignal iminst 90 sekunder. Den mildare formen av bältespåminnare, som Euro Ncap integodkänner, har andra typer av mer diskreta ljus- och ljudmarkörer.


I Folksams studie har 3.110 bilar ingått, varav 730 varit utrustade med bältespåminnaregodkända av Euro Ncap. 729 bilar hade en mild bältespåminnare. Denna typ avpåminnare noterades för en 92-procentig bältesanvändning i studien. Resterande 1.651bilar har kört helt utan bältespåminnare. Studien genomfördes i Karlstad, Örebro, Luleå,Sundsvall och Stockholm.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078