23948sdkhjf

Lättare åka fast för rattfylleri

Från och med den 15 september 2005 ändras säkerhetsavdraget för Polisens alkoholutandningsprov. Det väntas medföra en ökning av antalet avslöjade rattfyllerister med cirka tusen per år. Polisens bevisinstrument Evidenzer anger alkoholhalten i milligram per liter utandningsluft.

Från och med den 15 september 2005 ändras säkerhetsavdraget för Polisens alkoholutandningsprov. Det väntas medföra en ökning av antalet avslöjade rattfyllerister med cirka tusen per år.Polisens bevisinstrument Evidenzer anger alkoholhalten i milligram per liter utandningsluft. För att undvika felkällor används ett säkerhetsavdrag på 0,07 mg/l. Nu ändras säkerhetsavdraget så att det istället blir proportionellt i förhållande till värdet på provet.


I praktiken innebär det att den faktiska gränsen för att fällas för rattfylleri sänks från 0.170 mg/l till 0.118 mg/l.


- Det innebär att många av de som tidigare hamnade inom säkerhetsmarginalen nu kommer att fällas för rattfylleri, säger Bengt Svensson, polisinspektör vid Rikspolisstyrelsen.


Vid en nykterhetskontroll får föraren först blåsa i en alkometer, ett sållningsinstrument som indikerar positivt eller negativt utslag. Om alkometern visar positivt får föraren blåsa i bevisinstrumentet Evidenzer, antingen direkt vid vägkanten eller på en polisstation.


I dag är det cirka 20 procent av de som blåser positivt i alkometern som vid bevisprovtagningen hamnar under straffgränsen och inte rapporteras. Med det nya säkerhetsavdraget kommer bara cirka 10 procent att hamna under denna gräns.


Bevisinstrumentet Evidenzer togs i bruk år 2002. Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) har gjort beräkningar och analyser av över 20 000 prov tagna med Evidenzer och funnit att det nya instrumentet är så exakt att säkerhetsavdraget kan sänkas.


- Den tekniska utvecklingen har gjort metoden så säker att avdraget nu kan sänkas utan att det påverkar rättsäkerheten, säger Bengt Svensson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063