23948sdkhjf

Farligt och olagligt tanka etanol (E 85) i bensinbilar

| Av Olle Holm | Tipsa redaktionen

Mot bakgrund av uppgifter om att etanol har börjat tankas i vanliga bensinbilar vill biltillverkarna genom BIL Sweden bestämt avråda från detta. Det är farligt, olagligt och kan allvarligt skada bilen.

Mot bakgrund av uppgifter om att etanol har börjat tankas i vanliga bensinbilar vill biltillverkarna genom BIL Sweden bestämt avråda från detta. Det är farligt, olagligt och kan allvarligt skada bilen. I de speciellt framtagna etanolbilarna är det däremot säkert, lagligt och miljövänligt!


Biltillverkarna erbjuder nu bilmodeller speciellt för etanolbränslet E 85, dvs huvudsakligen bestående av etanol. Dessa bilar är bränsleflexibla; dvs de anpassas automatiskt till och kan problemfritt drivas på alla i bränsletanken förekommande blandningar av bensin och E85 . Från 100 procent bensin till hela tanken fylld från en E 85-pump. Vilken bränsleblanding som finns i tanken känns ständigt av och en dator för motorstyrningen justerar tändning och bränsleinsprutning för optimal avgasrening, bränsleekonomi, körbarhet och prestanda.


De bilmodeller som kan drivas på E 85 det gäller är för närvarande eller inom kort:Ford Focus FFV, Ford Focus C-Max FFV, US Ford Taurus FFV, SAAB 9-5 Bio Power och Volvo S40 FFV/ V50 FFV.


KÖR DU EN ANNAN BIL ÄN NÅGON AV DESSA AVRÅDER BILTILLVERKARNABESTÄMT FRÅN ATT TANKA FRÅN NÅGON AV DE NYA E 85-PUMPARNA Här följer några skäl till varför man inte ska göra detta i andra än i de serieproducerade nya bränsleflexibla bilmodellerna:


* E85-bränslet löser upp eller bryter ner material som finns i bränslesystemet hos konventionella bensindrivna bilar. Här avses exempelvis aluminium, bly-tennlegerad stålplåt som är vanlig i bensintankar, gummi, polyuretan, korkpackningar och vissa plaster.I kontakt med etanol löses de upp i bränslet vilket leder till motorstörningar, skador, läckage/brandrisk och behov av utbyte/reparationer * E 85 innehåller mycket syre vilket gör att motorn misständer, blir svårstartad och kan skadas allvarligt pga den utmagrade bränsleblandningen. * Föroreningsutsläppen i avgaserna, speciellt s k aldehyder, ökar kraftigt med E 85-blandad bensin särskilt vintertid men även vid start och varmkörning. * Antändningsriskerna med E 85 skiljer sig visserligen från riskerna med ren bensin, men hanteringen av E 85 kan ske på ett säkert sätt om vissa speciella krav, materialval, jordningar, och annat beaktas. Biltillverkarna har för de serieproducerade bränsleflexibla nya bilarna givetvis tagit hänsyn till dessa speciella egenskaper hos E 85. * Att köra på E 85 i en bil för vilken tillverkaren rekommenderar enbart bensin är olagligt. Fabriksgarantin och tillverkarens ansvar för att kostnadsfritt för bilägaren åtgärda eventuella avgasreningsfel upphör att gälla.


Regeringen föreslår nu att förväxlingsrisken eller feltankningarna minskas genom att införa en informationsplikt och märkning på pumparna. Detta då man vill undvika att "köpare, i synnerhet av bensin, kan tanka fel sorts flytande drivmedel, etanol, och därigenom riskera skada på fordonets motor".


BIL Sweden anser att ytterligare lagstiftning om märkning inte ska behöva inväntas. Den som tillhandahåller etanolbränslet E 85 ska givetvis omgående förse E 85- pumpen med en iögonenfallande dekal som upplyser om att bränslet är framtaget speciellt för de för E 85-bränslet konstruerade bränsleflexibla bilarna, samt med varningstext , exempelvis följande:"All användning av etanolbränslet i konventionella bensinmotorbilar är förbjuden enligt lag (SFS 2001:1080) och kan leda till motorskador ". Det förekommer dessutom uppgifter om att bensinbilar byggs om för att kunna köras på E 85. Bilbranschen avråder bestämt från detta!


Eftermarknadskonverteringar för E 85-drift är kanske tekniskt möjliga men rekommenderas inte på grund av nödvändiga material/komponentbyten, de höga kostnaderna och behovet av omfattande omkalibrering av motorn, säkerställande av att avgasemissionerna inte blir försämrade, m m. Det är här givetvis samma skäl som ligger bakom svårigheterna som specificerats ovan när det gäller att köra på egna blandningar av E 85 och bensin. Dessutom vill vi nämna att regeringen på sin hemsida (miljödepartementet/frågor och svar), svarar på frågan "varför beläggs bilar med körförbud efter att ha konverterats om till etanoldrift". Här framgår att de eventuella komponentbyten och ändrade delar som kan behövas för att få en bil något så när fungerande på etanolbränsle inte är tillåtna att montera.Regeringens anger här att man istället vill stimulera marknaden så att fler nya bilar byggda av tillverkaren för etanoldrift efterfrågas.


Några genvägar till att skaffa sig en miljöbil finns inte.

Håll dig uppdaterad med Motor-Magasinet
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

SBF satsar på sektion för tunga fordon

Sveriges Bildelsgrossisters Förening, SBF, kommer att intensifiera arbetet med att bilda en sektion med inriktning på tunga fordon. Det beslutades på branschorganisationens halvårsmöte.

Skarp kritik mot hanteringen av besiktning för gasfordon

Lackerare sökes till Motorgalan

Nystart i MSB:s arbetsgrupp för metan och vätgas

MECA Fändriks Fordonsteknik är Värmlands andra Godkänd Bilverkstad

Fändriks Fordonstekniks två verkstäder ansluter sig till Godkänd Bilverkstad (GBV). Madelene Leandersson, delägare på Fändriks Fordonsteknik ser att GBV kommer spara verkstaden både tid och pengar i förlängningen.

BMW presenterade framtidens sportbil

Nyhetsbrev

MRF anser att reseavdragen borde utvecklas, inte avvecklas

Arkiv

Snart kan statschefer och andra med högt skyddsbehov åka Volvo

Hon blir testförare för Continentals däck till Extreme E-serien

Den svenska racingföraren Mikaela Åhlin-Kottulinsky blir testförare för Continentals nya högprestanda-däck som utvecklas speciellt för den globala Extreme E-serien.

Jämtkraft blir Volkswagens energipartner

BIL Sweden i Almedalen 2019

Första WTCR-segern för Kristoffersson

Koldioxidutsläppen från nya bilar fortsätter att öka

Utsläppen av koldioxid från nya bilar i EU har ökat för andra året i rad. Det framgår av en rapport där Europeiska miljöbyrån publicerat sina preliminära data över koldioxidutsläppen för nya bilar och skåpbilar i EU samt Island, skriver TT.

Etanol är världens ledande hållbara drivmedel

Produktionen av hållbar etanol ökade med 7,7 procent 2018 och står nu för 73 procent av världsmarknaden för biodrivmedel. Kemi- och biodrivmedelsföretaget Sekab betonar att etanol har potential att kraftigt sänka utsläppen i Sverige och bidra till att fasa ut vårt oljeberoende.

Ta chansen – lär dig något nytt på Inspirationsdagen 100% Verkstad

Så har Lexus förbättrat led-lampan

Skarpare och starkare ljusbild är några av förbättringarna hos Lexus nya typ av led-strålkastare "Bladescan" som lanseras på RX-modellen i höst.

”Vi behöver er hjälp”

Förra våren visade Malmö kommuns miljöinspektörer oss hur de jobbar för att stoppa olagliga verkstäder. Nu uppmanar de branschen att bli bättre på att tipsa om oseriösa aktörer – och att inte anlita oseriösa företag.

KG Knutsson AB och Univar Solutions i samarbete

De lanserar ny bil och lyfter fram lokala näringslivet

”Däckhotellet är nyckeln till många jobb”

Därför exploderade vätgasmack

I början på juni skedde en explosion vid en vätgasmack i Norge. Nu har en utredning slagit fast olycksorsaken.

Framtidssäkra bilverkstaden på Automässan

​Frövi Bilservice kan leva vidare tack vare investeringsstöd

Bensinbolaget ville inte fortsätta verksamheten. Men Kenneth Johansson på Frövi Bilservice sökte stöd hos Region Örebro län och nu har han beviljats 800 000 kronor i investeringsstöd för att utveckla verksamheten med nya pumpar, datorer, kortläsare och cisterner för att fortsätta sälja drivmedel.

Semcon ska säkra framtida autonoma fordon

Semcon ingår ett nytt samarbete om funktionell säkerhet med en global fordonstillverkare. Projektet ska se till att framtidens självkörande fordon blir tillförlitliga med hjälp av kvalitetssäkrade systemlösningar.

Volvo i Kristianstad väljer DEKRA för verkstadskvalitet

Oljebar förenklar verkstadens arbete

EM-förare kör Gästabudstrofén som genrep

Holland: Så mycket sänker elbilar vinsten

Verkstadskonceptet Quick Lane intar Europa

SFVF: ”Volvo borde informera brett”

KW Parts vill bli Europaledande på amerikanare

”Våga anställa de som inte passar in”

Mekonomen och Meca tar greppet om fleet-kunderna

MotorMagasinet på plats på Autopromotec i Bologna

Maptun stärker verksamheten genom tillväxtinkubator

Grundvattenbristen värst i Stockholms län

Se alla Företagens egna nyheter

HBA utökar med blåljus från Federal Signal

Vinn snygga jackor från ExxonMobil - Kom & tävla med oss på Borgeby Fältdagar

Nya arbetsljusramper 8000-serien

Tävla om snygga jackor från ExxonMobil på Borgeby Fältdagar & prata smörjmedel med våra experter!

Vad kan du om olika cyanoakrylat? Lär dig mer i vårt blogginlägg!

Kom och hälsa på oss på Borgeby Fältdagar 26-27 juni, monter E:32

Bilreklamens nyaste innovation!

LBM Autoparts på ReMaTec i Amsterdam

Sverigepremiär för användning av ElaProof!

Minimera driftstopp med FAG-hjullager.

Hjälp till att förhindra miljarder bedrägerier.

- Claes, en bilhandlare söker dig

Volkswagen Crafter - Anpassad fordonsbelsyning

Kolla in vår nya video om hur Plasmabehandling kan hjälpa dig att limma svårlimmade plaster lättare!

G A Lindberg ChemTech förvärvar delar av Edvard Schneidler och utökar vårt elektroniksortiment

Back-TV sats trådlös med kamera

Välkommen till LBM Autoparts Peter Wendel!

Heavy Duty Arbetsbelysning

Spegelskyltar höjer uppmärksamheten

LBM Autoparts tackar Helena Nordin för trogen tjänst!

Lazer - högpresterande extraljus

3 sätt att undvika luftbubblor vid ompackning till sprutor - t.ex. lim, smö...

Nya Luftbälgar till Range Rover L322

Säljstöd med integration till 4 finansbolag

Skötsel av skärvätska under semesterstopp - så här undviker du onödiga drif...

Sänd till en kollega

0.126