23948sdkhjf

Volkswagen EcoFuel - ny generation gasdrift

Volkswagen har en lång tradition av natur- och biogasdrivna bilar. Nu utvecklas gasdrift till Transporter och Caddy Caddy EcoFuel På den internationella bilsalongen IAA i Frankfurt premiärvisas Caddy Life 2,0 EcoFuel med Volkswagens nya gasdriftsystem.

Volkswagen har en lång tradition av natur- och biogasdrivna bilar. Nu utvecklas gasdrift till Transporter och Caddy Caddy EcoFuel På den internationella bilsalongen IAA i Frankfurt premiärvisas Caddy Life 2,0 EcoFuel med Volkswagens nya gasdriftsystem.


Systemet som utvecklats inom Volkswagen är av kvasi-monovalent typ med en reservtank för bensin på 13 liter, vilket innebär bilen växlar över till bensin om gasen tar slut. Gasdriften erbjuds till en ny 2,0 l bensinmotor på 109 hk som är optimerad för gasdrift. Detta innebär att motorn kan prestera full effekt även vid körning på gas.


Gastankarna placeras under bilens golv och tar därför inte något av bilens lastutrymme. Caddy Life bibehåller således tillvalsalternativet tvåsitssoffa bak och rymmer därmed 7 fullvuxna personer. Gastankarna rymmer totalt 26 kg/35,6 Nm3 vilket kommer att ge en preliminär körsträcka på 430 km.


Caddy med gasdrift kommer att erbjudas i versionerna Skåp, Kombi och Life och kommer att börja serietillverkas under första halvåret 2006.


Volkswagens system på Transporter är en kombination av gas- och bensindrift, där bensindriften ska ses som en reserv att ta till vid längre transportsträckor.


Gasdriften till Transporter som tagits fram av teknikföretaget IAV i Berlin har en ny typ av bränsleinsprutningssystem där alla regleringar nu sköts elektroniskt istället för med mekanik. Den mer exakta insprutningen innebär en lägre bränsleförbrukning vilket ger en längre körsträcka. Något som ökar fordonets användningsområde och minskar beroendet av närliggande tankstationer.


Bilens ursprungliga bränsletank för bensin påverkas inte av gaskonverteringen. Bilen kompletteras med en gastank på 80 alternativt 100 liter. Som tillval kommer ytterligare gastankar att erbjuds för längre körsträcka. Gastankarna placeras i bilens lastutrymme alternativt under bilens golv. En gastank på 80 liter räcker till ca 180 km körning. Föraren kan under färd växla mellan körning på gas eller bensin genom en enkel knapptryckning.


Systemet för gasdrift med en 80 liters invändig gastank reducerar bilens lastförmåga med ca 120 kg. Vid fler gastankar minskar lastförmågan ytterligare. Vid placering av gastankar i lastutrymmet påverkas även bilens lastvolym.


Volkswagen kommer att som första bilmärke i Europa kunna erbjuda lätta transportbilar med bivalent gasdrift certifierad enligt ECE-reglemente 115. Gasdriftsystemet är utvecklat för att klara de stränga kraven men det är i dagsläget fortfarande oklart hur lång tid certifieringsprocessen hos utfärdande myndigheter kommer att ta. När certifieringen är klar kommer Transporter med gasdrift att lanseras och säljas på den svenska marknaden.


Miljöfördelarna vid gasdrift är stora. Både naturgas (CNG) och biogas består till mer än 90% av metan, som är giftfri, lättare än luft och inte innehåller svavel eller andra miljöskadliga ämnen, som t ex tungmetaller. Ett gasdrivet fordon släpper därför ut obetydliga mängder föroreningar och luktar inte, vilket betyder stora fördelar i tätort och andra känsliga miljöer. Både för omgivningen och föraren som får en förbättrad arbetsmiljö 51; inte minst om föraren behöver arbeta med motorn igång för att driva viss utrustning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063